ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε πότε σχεδιάζουν τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις

Δείτε πότε σχεδιάζουν τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις

Σε εφαρμογή της αναγγελίας από τον Πρωθυπουργό για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν ήδη τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η αναγγελία και θα γίνει πράξη.

Η μείωση θα γίνει σταδιακά, με προϋπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να υπάρχει και να αυξάνεται αλλά και η τρόικα να δώσει την τελική συγκατάθεσή της.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα να μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 στο 20% με 22% από 26% σήμερα, μειώνοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στο 27%-29%.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να δώσει βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων, εκτιμώντας πως έτσι θα διευρύνει και τη φορολογική βάση.
Τελικός στόχος της Κυβέρνησης είναι ο συντελεστής του 26% για τις επιχειρήσεις να μειωθεί σε βάθος χρόνου στο 15%.

Σήμερα ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται με συντελεστή 26% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους, ενώ στα μερίσματα ή κέρδη που κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της διανομής των κερδών ανέρχεται σήμερα στο 33,4%.

Μετά τις επιχειρήσεις θα ακολουθήσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία ο στόχος είναι ο ανώτατος συντελεστής από το 42% να μειωθεί στο 33%.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται νέα εφαρμογή του Taxisnet