ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην παγίδα του νόμου οι φοροδιαφεύγοντες

Στην παγίδα του νόμου οι φοροδιαφεύγοντες
Σημαντική είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για της ελληνική οικονομία...

Σημαντική είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για της ελληνική οικονομία, καθώς θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της περιστολής των δαπανών αλλά και του σχεδίου για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εισπράξει τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διάρκειας από το 2011 μέχρι και το 2013, καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Θα στηρίζεται δε σε τρεις βασικούς άξονες, δηλαδή στον έλεγχο των φυσικών προσώπων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά δεν δικαιολογούν το επίπεδο ζωής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση, τον έλεγχο για την απόδοση του ΦΠΑ, καθώς και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων, καθώς και διενέργεια πόθεν έσχες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προανήγγειλε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια εισοδήματα μεγάλα, τα οποία ευνοούνται από την παρουσία αυτών των φοροαπαλλαγών.

Επίσης θα προσδιορίζεται με σαφήνεια ο ρόλος της νέας οικονομικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αύριο, Τρίτη, έρχεται στη χώρα μας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να επεξεργαστεί τις τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης, από το περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.newscode.gr