ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανεκδιδουν τα ομόλογα για να καλύψουν τις τρύπες!

Επανεκδιδουν τα ομόλογα για να καλύψουν τις τρύπες!

Σε επανέκδοση των ομολόγων με τα οποία η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές το 2014 θα προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα.

Πρόκειται για το τριετές και το πενταετές ομόλογα τα οποία θα βγουν ξανά για έκδοση, προκειμένου να ανταλλαχθουν με τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.

Στόχος ειναι να αντληθούν 3 δις ευρώ. Το βασικό, πλην του επιτοκίου, είναι οτι το Υπουργείο οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του σχεδόν 3 δις για να καλύψει τις τρύπες.

Πως θα γίνει αυτό; Η συμφωνία με την τρόικα είναι να υπάρχουν σε ισχύ έντοκα γραμμάτια μέχρι και 17 δις ευρώ και να ανανεώνονται μόνο όταν κάποιο από αυτά λήξει. Επειδή ήταν μόνο τρίμηνης και εξάμηνης διαρκείας οι ανανεώσεις ήταν συχνές με κύριους αγοραστές τις ελληνικές τράπεζες που πετύχαιναν επιτόκιο πάνω από 4%, αν και τώρα τελευταία έχουν πέσει μέχρι και το 2%.

Τι θα γίνει λοιπόν; Διώχνοντας 3 δις από έντοκα και μετατρέποντάς τα πρακτικά σε ομόλογα, τα οποία όμως θα επανεκδοθούν (άρα δεν ειναι νεο δάνειο, αλλά θα θεωρηθεί οτι αυτά τα ομόλογα απλά μας έδωσαν περισσότερα χρήματα), το δημόσιο θα έχει δικαίωμα να εκδόσει νέα έντοκα 3 δις ευρώ!

Με αυτά θα μπορεί να καλυφθεί και το κενό του 2015 ύψους 2 δις, αλλά και το κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις πχ ενστόλους.

Διαβάστε επίσης:

«Κόκκινο πανί» οι βουλευτές που θα ψηφίσουν ΚΑΙ τον ΕΝΦΙΑ