ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινο πανί» οι βουλευτές που θα ψηφίσουν ΚΑΙ τον ΕΝΦΙΑ

«Κόκκινο πανί» οι βουλευτές που θα ψηφίσουν ΚΑΙ τον ΕΝΦΙΑ

Το ξέσπασμα… τρόμου της Αννας Καραμανλή είναι μόνο η αρχή…

Μπροστά στην «ανεργία» τη δική τους, θυμούνται τώρα τον ελληνικό λαό. Και όμως… Θα ψηφίσουν και τον ΕΝΦΙΑ και για Πρόεδρο για να παραμείνουν στις… θεσούλες τους για δύο ακόμα χρόνια

Το μείγμα στη βάση της ελληνικής κοινωνίας είναι εκρηκτικό! Η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ έτσι όπως την χειρίστηκαν τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας με τους συμβούλους του, όσο και ο Γκίκας Χαρδούβελης που βγάζει την ουρά του εκτός λες και δεν έχει συνέχεια το… κράτος, είναι απλώς η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε.

Άπαντες οι βουλευτές της συγκυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλέον δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ούτε οι βουλευτές της επαρχίας, ούτε οι βουλευτές των μεγάλων αστικών κέντρων. Αν μάλιστα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα όπως το χαρακτηρίζει ο ελληνικός λαός τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγούν και αρκετοί από αυτούς θα ψάχνουν για δουλειά. Διότι και οι… ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν, αφού πλέον θα πληρώνουν με… έκπτωση 20% και εκείνοι που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν, αφού τα σπίτια τους ήταν κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Εδώ όμως, στο φόβο και τον… τρόμο των βουλευτών, βρίσκεται το «κλειδί» της στρατηγικής του Μαξίμου. Ο φόβος του ΕΝΦΙΑ μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα μονοπάτια. Αν τον ψηφίσουν ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν, συνεπώς στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν την πρόταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παρατείνουν την βουλευτική τους θητεία για 2 ακόμα χρόνια αφού όπως λέει και η γαλάζια κυρία Άννα Καραμανλή δεν πρόκειται να βρουν δουλειά και θα μείνουν άνεργοι!

H «πολιτική ομηρία» είναι δεδομένη. Η πρόβλεψη του Νewsbomb, καθόλου παρακινδυνευμένη: θα ψηφίσουν και τον ΕΝΦΙΑ και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διατηρήσουν λίγο ακόμα τις… θεσούλες τους. Το έργο άλλωστε το έχουμε ξαναδεί στις προηγούμενες ψηφοφορίες των μνημονίων.

Άλλωστε το αποκάλυψε και η κυρία Άννα Καραμανλή μέσα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον ΕΝΦΙΑ. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε το λόγο και σε έντονο ύφος είπε στον σύμβουλο του κ.Χαρδούβελη: «Ξέρετε κύριέ μου, ότι οι πολίτες υποφέρουν; Και ότι αυτά που μας λέτε εδώ δεν θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη;».

Το μόνο, λένε, που πρόλαβε να πει ο σύμβουλος ήταν: «Γιατί φωνάζετε;»

Και η γαλάζια βουλευτής αγρίεψε και με δάκρυα στα μάτια άρχισε να φωνάζει: «Να πάτε στον Χαρδούβελη και να του τα πείτε αυτά».

Μάλιστα ήταν τέτοια η οργή της που φέρεται να έχασε την ψυχραιμία της και να είπε: «Να πάει να γ... ο Χαρδούβελης».

Και συνέχισε: «Με αυτά που κάνετε δεν θα επανεκλεγούν πολλοί βουλευτές και εγώ θα μείνω άνεργη!».

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι καζάνια που βράζουν. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν προσπάθειες από το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη για «μασάζ» στους βουλευτές με το επιχείρημα ότι ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει από του χρόνου στους Δήμους και άρα το πολιτικό κόστος θα φύγει από τις πλάτες των βουλευτών.

Οι επιλεκτικές παρεμβάσεις που έκανε ο κ. Χαρδούβελης αντί να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση αδικίας καθώς οι μόνοι που φαίνεται να κερδίζουν από τις τροποποιήσεις:

- Απαλλάσσονται πλήρως (έκπτωση 100%) οι ιδιοκτήτες σε ολόκληρη την Κεφαλονιά αλλά και σε οικισμούς που έχουν χαρακτηριστεί σεισμόπληκτες. Το δημόσιο χάνει 17 εκατομμύρια ευρώ από όσα υπολόγιζε να εισπράξει.
Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, προκύπτουν και νέες επιμέρους μειώσεις φόρου, αλλά υπό προϋποθέσεις που θα συζητηθούν. Για παράδειγμα:

- Προσφέρεται έκπτωση 20% στα ακίνητα που παρέμεναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα –ήταν εισήγηση του συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη που χειρίζεται το θέμα. Ωστόσο μπήκε ως προϋπόθεση να μην έχει πάρει ρεύμα το ακίνητο σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2013.

Αν όμως το ακίνητο είχε ενοικιαστεί, κατοικηθεί ή και ρευματοδοτηθεί για έστω και μία μέρα, από τη διατύπωση του νόμου προκύπτει πως δεν δικαιούται να τύχει έκπτωσης. Επιπλέον, δεν εξετάζεται αν το ακίνητο μένει ξενοίκιαστο φέτος, κατά το 2014, αλλά μόνο το 2013. Άρα αν πχ ένα ακίνητο ξενοικιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου 2013 και μένει ξενοίκιαστο επί 20 και πλέον μήνες μέχρι σήμερα, δεν απαλλάσσεται από το φόρο, ενώ μένει αφορολόγητο αν ξανανοικιάστηκε από τις 2 Ιανουαρίου 2014 και αποφέρει εισόδημα στον ιδιοκτήτη του.

Και αυτές οι εκπτώσεις όμως, όπως προκύπτει από το νόμο, προβλέπονται ρητά ότι θα ισχύσουν ειδικά για το 2014. Άρα, προκύπτει ως είτε σχεδιάζεται να αλλάξει άρδην ο νόμος, είτε η έκπτωση 20% δεν θα εφαρμοστεί καν από το 2015 και μετά!

- Διατηρούνται οι εκπτώσεις έως 50% ή και 100% με βάση κοινωνικά κριτήρια, αλλά αυτά αλλάζουν κα συνδέονται πλέον με την αξία της περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη. Και έτσι, για άλλη μια φορά, χιλιάδες ιδιοκτήτες πέφτουν ξανά στην παγίδα των (εξωπραγματικών) αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από το 2007!

Ο αριθμός όσων χάνουν τις εκπτώσεις από το κριτήριο αυτό δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων –η οποία όμως ήταν αυτή που έκανε το σχετικό «κόψε-ράψε» για να της «βγουν» τα νούμερα.

-Ένας επιπλέον «κόφτης» που επιστράτευσε η κυβέρνηση είναι όμως και τα τεκμήρια, που ανεβάζουν το εισοδηματικό κριτηριο που λαμβάνεται υπόψην.

Έτσι, ιδιοκτήτης με ακίνητο και αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να υπερβαίνει το όριο των 9000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο και χάνει τις εκπτώσεις φόρου!

Από την άλλη πάντως, με τις νέες ρυθμίσεις, δεν εξετάζεται πλέον αν ο ιδιοκτήτης χρωστά στο δημόσιο και δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, που ίσχυε μέχρι τώρα και απέκλειε αυτομάτως από τις εκπτώσεις περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου!

Ένα πράγμα φαίνεται ότι διαφεύγει της κ. Καραμανλή, σίγουρα και πολλών ακόμα συναδέλφων της στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει χρόνια τώρα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης και των «ναι σε όλα» που δίχως ίχνος ντροπής, δίχως καν να απευθυνθούν στους πολίτες για να τους ενημερώσουν, ψήφιζαν.

Ως εκ τούτου είναι απολύτως σαφές και σχεδόν βέβαιο ότι και η κ. Καραμανλή και η πλειοψηφία των βουλευτών που έβαλαν τις υπογραφές τους στην εξαθλίωση των Ελλήνων, στο ξεπούλημα της χώρας θα μείνουν άνεργοι.

Και θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο του 1.5 εκατομμυρίου συμπολιτών τους που δεν μπορούν να βρουν, όχι δουλειά, αλλά ούτε μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειές τους…

Διαβάστε επίσης:

Α. Καραμανλή: Να πάει να γαμ… ο Χαρδούβελης

Φ. Κουβέλης: Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί σωστή πολιτική – Τι είπε για ΕΝΦΙΑ