ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες

Οι αναδυόμενες αγορές είναι αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή επιβράδυνση που απειλεί το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιούν ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε έκθεση τους.

Η έκθεση τονίζει πως όχι μόνο έχει υποχωρήσει η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές μετά την οικονομική κρίση, αλλά συνεχίζει να μειώνεται σε ένα μεγάλο εύρος χωρών και σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν προβλέπεται ανάκαμψη.

«Οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονταν με ρυθμό περίπου 7% πριν την κρίση» ανέφερε ο Hamid Farugee, επικεφαλής τμήματος στην ερευνητική ομάδα του ΔΝΤ. «Σήμερα βλέπουμε να αναπτύσσονται με ρυθμό περίπου 5%» πρόσθεσε. «Η επιβράδυνση φαίνεται να είναι εκτεταμένη» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εμπορικές διασυνδέσεις είναι ένας σημαντικός λόγος για την επιβράδυνση, καθώς οι αναδυόμενες αγορές πλήττονται από την μικρότερη ανάπτυξη στους εμπορικούς τους εταίρους. Ωστόσο, υπάρχουν και σημάδια βαθύτερων προβλημάτων, με ενδείξεις ότι οι βελτιώσεις στην παραγωγή συνεισφέρουν λιγότερο στην ανάπτυξη.

«Το γεγονός ότι προβλέπουμε κάποια ανάκαμψη στην ανάπτυξη για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και την χαμηλώνουμε για τις αναδυόμενες υποδεικνύει κάποια εσωτερική αλλαγή στις αναδυόμενες αγορές» δήλωσε ο ίδιος.

Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις αναδυόμενες κατά μια ποσοστιαία μονάδα περιορίζει την ανάπτυξη και στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 0,25% εξαιτίας του μειωμένου εμπορίου.

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Χαρδούβελης: Αποκλείεται τρίτο μνημόνιο