ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκίκας Χαρδούβελης: Αποκλείεται τρίτο μνημόνιο

Γκίκας Χαρδούβελης: Αποκλείεται τρίτο μνημόνιο

«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλείνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού. Και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης λίγο μετά την ομιλία του στο Bloomberg στο Σίτι του Λονδίνου όπου ολοκληρώθηκε σήμερα το 9ο Road Show του χρηματιστηρίου Αθηνών.

O κ. Χαρδούβελης επεσήμανε επίσης πως δεν υπάρχει κίνδυνος η ελληνική οικονομία να πάει προς τα κάτω. «Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουνε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Παράλληλα τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρωστούμενα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά - σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την Ελληνική οικονομία. Ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν. Και φυσικά τα σπρεντ θα πέφτουν».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν επιβληθούν άλλα μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ελληνικής οικογένειας ο κ. Χαρδούβελής ήταν κατηγορηματικός. «Όχι έχουμε ξεφύγει. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους».

Κατά τα λοιπά κατά τη διάρκεια του διημέρου Road Show πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 συναντήσεις μεταξύ των 200 fund managers και 31 εισηγμένων εταιρειών. Συναντήσεις πραγματοποίησε επίσης το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το κλίμα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό για την Ελλάδα και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας πράγμα που αποδείχθηκε και από την συμμετοχή των καλεσμένων στις παράλληλες εκδηλώσεις- ομιλίες όπου για πρώτη φορά οι ακροατές στο αμφιθέατρο του κτιρίου για να χωρέσουν καθόντουσαν ακόμη και στα σκαλιά της αίθουσας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες. Σήμερα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών με θέμα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και χθες πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με ομιλητές τους κ.κ. Νοτη Μηταράκη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά και τον επικεφαλής Οικονομολόγο της Berenbenrg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ.

Διαβάστε επίσης:

Π. Kαμμένος: Ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας;