ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αποκρατικοποίηση!

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αποκρατικοποίηση!
Υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα για την ολοκλήρωση μιας αποκρατικοποίησης πριν από το τέλος Ιουνίου, ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες...

Υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα για την ολοκλήρωση μιας αποκρατικοποίησης πριν από το τέλος Ιουνίου, ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας Deutsche Telekom για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ.


Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πακέτο ανέρχεται σε περίπου 10%. Ωστόσο, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διατηρήσει το 1% του Οργανισμού, το οποίο σε συνδυασμό με το 4% που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ασφαλιστικά ταμεία, να διασφαλίζει στο ελληνικό δημόσιο το όριο του 5%, που θα εξακολουθήσει να του επιτρέπει να βάζει βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις.


Αυτή βεβαίως είναι μια παράμετρος που δεν ...ενθουσιάζει ακριβώς τους Γερμανούς, οι οποίοι σε αυτή τη φάση θα επιθυμούσαν να απαλλαγούν από δεσμεύσεις που δεν τους επιτρέπουν, για παράδειγμα, να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.


Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, που θα ξεκινήσουν, επισήμως, ενδεχομένως και πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και ως προς αυτό το κρίσιμο σημείο, όπως και ως προς αρκετά ακόμα, το ίδιο κρίσιμα, που απομένει να ρυθμιστούν. Πάντως, γεγονός αποτελεί ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο ένας από τους δύο βασικούς όρους που έθεσαν οι πιστωτές της χώρας, αρχίζει να εκπληρώνεται.


Η «αποκρατικοποίηση του Ιουνίου» βρίσκεται προ των πυλών. Όπερ σημαίνει ότι θα εκπληρωθεί μάλλον και η δεύτερη, που έχει να κάνει με το λουκέτο σε κάποια δημόσια επιχείρηση ή οργανισμό, άμεσα. Μόνο που αυτή η τελευταία κίνηση αναμένεται ότι θα προκαλέσει πολύ μεγάλο κοινωνικό θόρυβο και αντίστοιχο πολιτικό κόστος...

Πηγή: newscode.gr