ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βήμα πριν την επικύρωση του Μεσοπρόθεσμου

Ένα βήμα πριν την επικύρωση του Μεσοπρόθεσμου
Η συμφωνία έχει ουσιαστικά κλείσει, απομένουν κάποιες τεχνικές διευθετήσεις...

Ένα βήμα πριν την επικύρωση του τελικού κειμένου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 βρίσκεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα.

Η συμφωνία έχει ουσιαστικά κλείσει και σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες απομένουν κάποιες τεχνικές διευθετήσεις, για να κλείσει και τυπικά το θέμα.

Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα, έως το απόγευμα, προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς, ο οποίος αναχωρεί για τη Βιέννη για να συμμετάσχει στην προπαρασκευή του έκτακτου Eurogroup, να έχει στις αποσκευές του την τελική συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επήλθε συμφωνία τόσο στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, όσο και σε αυτό των "λουκέτων" στο δημόσιο, που ήταν και τα δύο βασικά αγκάθια έως και την τελευταία στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο μέτωπο, αργά χθες, συμφωνήθηκε η σύσταση του σχήματος, το οποίο θα αναλάβει να ρευστοποιήσει την κρατική περιουσία. Θα έχει τη μορφή εταιρίας, στο ΔΣ της οποίας θα συμμετέχουν κι εκπρόσωποι της τρόικας, τελικώς, με αποφασιστικό λόγο και ρόλο, ο οποίος ενδεχομένως να φτάνει έως και στην υποβολή βέτο. Οι αρμοδιότητες της θα αφορούν σε δύο βασικές δραστηριότητες: α) στην "αξιοποίηση" της δημόσιας γης, ακόμα και με την μορφή εγγυοδοσίας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και β) στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αρχής γενομένης από τον ΟΤΕ, που θα προχωρήσει, οριστικά, έως το τέλος Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Επίσης, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, θα ληφθούν και οι πρώτες αποφάσεις για τα "λουκέτα" στο δημόσιο.

Το Newscode.gr, σε πρόσφατο δημοσίευμα του, ανέφερε τα ονόματα των πρώτων πιθανών υποψηφίων (π.χ. ΔΕΠΑΝΟΜ, ΕΟΜΜΕΧ κλπ.), που απλώς θα ανοίξουν τον χορό. Κι αυτό γιατί συντόμως θα ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα πάρει το πράσινο φως από το επόμενο Eurogroup, το οποίο προβλέπεται να γίνει προς το τέλος του δεύτερου 10ημέρου του Ιουνίου, για να εξασφαλισθεί έτσι και η περίφημη 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, για την οποία γίνονται κι όλα αυτά...

Πηγή: www.newscode.gr