ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικές παλινωδίες με τον υψηλό ΦΠΑ

Κυβερνητικές παλινωδίες με τον υψηλό ΦΠΑ
Υπό τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς, καταστηματαρχών αλλά και εκατομμυρίων πολιτών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...

Υπό τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς, καταστηματαρχών αλλά και εκατομμυρίων πολιτών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως προσανατολίζεται στην μη μετάταξη υπηρεσιών εστίασης στον υψηλό ΦΠΑ του 23%.

«Το επανεξετάζουμε εκεί όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων»» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και δήλωσε πως το μέτρο ισχύει κανονικά από 1ης Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση κατά την οποία τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο θα πρέπει να λάβει μέτρα ισοδύναμης αξίας.

Γενικότερα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η συζήτηση για τους φορολογικούς συντελεστές είναι στείρα και αδιέξοδη, εάν δεν λυθεί το ζήτημα του μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την τελευταία ευκαιρία «που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος.»

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως θα εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο τα πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στόχος, όπως είπε, είναι τα 1,3 δισ.ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.