ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενιζέλος: Δεν αποκλείει νέα μέτρα

Βενιζέλος: Δεν αποκλείει νέα μέτρα
Τον προβληματισμό του για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών...

Τον προβληματισμό του για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς τα διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

«Το πρόβλημα μας είναι να πάρουμε την 6η δόση και κάθε επόμενη δόση με τους καλύτερους δυνατούς όρους, γιατί δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε επανάληψη του ίδιου σεναρίου» παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, μετά το πέρας του Ecofin, στην Πολωνία και έθεσε ως στόχο την ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου προγράμματος και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

«Η τρόικα δεν διέκοψε τις συζητήσεις»

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά ο κ. Βενιζέλος διέψευσε τα περί διακοπής των συνομιλιών της τρόικας με την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αποχώρηση μόνον των επικεφαλής των αντιπροσωπιών.

«Κατ΄αρχάς η τρόικα δεν διέκοψε ποτέ τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Απλώς έφυγαν από την Αθήνα οι τρεις επικεφαλής αλλά κλιμάκιο που βλέπει όλα τα τεχνικά δεδομένα, ιδίως τα δημοσιονομικά, βρίσκεται πάντα στην Αθήνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας στόχο έχει «να διευκολυνθούμε χωρίς μετακίνηση, να συζητήσουμε και, ει δυνατόν, να συμφωνήσουμε στα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και τους στόχους, για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε επισημάνει ότι το μείζον δεν είναι ο χρόνος της εκταμίευσης, αλλά η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η μείωση του ελλείμματος και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες για να αποτραπεί μια περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητες, καθώς κάτι τέτοιο «στους άλλους μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα, για την Ελλάδα όμως θα είναι καταστροφή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν το ακριβές περιβάλλον που υπάρχει διεθνώς.

«Η ΝΔ να μας πει με τι θα αντικαταστήσει το τέλος στα ακίνητα»

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους στα ακίνητα. «Εάν δεν μπορούμε να πούμε κάθε μέτρο το οποίο καταργείται με τι υποκαθίσταται, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μία συλλογική μάχη, τότε κάνουμε πολύ μεγάλη ζημία», υποστήριξε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «κάνει ζημιά».

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβατικές κομματικές αντιδικίες, ούτε για συμβατικές προσωπικές στρατηγικές», συμπλήρωσε.

Επίθεση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να σταματήσουν να υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας.

«Αν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, τότε θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο η χώρα πρέπει να φύγει», τόνισε.

Πηγή: www.newscode.gr