ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωνία για το τραπεζικό σύστημα

Αγωνία για το τραπεζικό σύστημα

Σε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος προχωρούν τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα της γηραιάς ηπείρου, για να προλάβουν τα χειρότερα.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να χορηγήσει, εκ νέου, πάνω από 200 δις. λίρες, προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιακή θέση των βρετανικών τραπεζών συνιστά την καλύτερη απόδειξη.

Η οποία συμπληρώνεται από την ανάλογη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να χορηγήσει καλυμμένη ρευστότητα, ύψους 40 δισ. ευρώ , στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για τη διάσωση της βελγο-γαλλικής Dexia δείχνουν να έχουν κολλήσει, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία, η ελβετική UBS απολύει στελέχη της για άστοχες επενδυτικές αποφάσεις που συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι σύντομα θα σκάσουν κι άλλες, μικρές ή μεγάλες, «Dexia» σε όλη την ΕΕ.

Αλλά και στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν διαγράφεται και πολύ καλύτερη. Η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να οδηγήσει εκεί την Αγροτική Τράπεζα, ενώ πλέον το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια ή ποιες άλλες τράπεζες θα πάρουν αμέσως μετά σειρά.

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr