ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ – Σαρκοζί: Δείχνουν έξοδο από το ευρώ

Μέρκελ – Σαρκοζί: Δείχνουν έξοδο από το ευρώ

Το «πάγωμα» της βοήθειας στην Ελλάδα μέχρι την απόφαση του δημοψηφίσματος έκαναν ξεκάθαρο η Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την επιθυμία του να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τόνισε «αν επιθυμεί κάτι τέτοιο πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». «Είπαμε ξεκάθαρα στις ελληνικές αρχές, την πλειοψηφία αλλά και την αντιπολίτευση, ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν την έκτη δόση που έχει συμφωνηθεί, όταν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου εφαρμοστεί», ούτως ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανέφερε.

Αυτοί που πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θα παραμείνουν στο ευρώ ή όχι είναι οι ίδιοι οι Έλληνες» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Δεν έχουμε να δώσουμε συμβουλές στους Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, αλλά είμαστε κι εμείς ελεύθεροι να αποφασίσουμε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τους κανόνες που έχουμε. Όποιος δεν θέλει να είναι μαζί μας, θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα - Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε για την υπεράσπιση του ευρώ». Την ίδια στιγμή έκανε ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου πρέπει να εφαρμοστούν.

«Η δόση θα δοθεί όταν η Ελλάδα εγκρίνει όλα τα σημεία των δεσμεύσεών της», ενώ η εκταμίευσή της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, διευκρίνισε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η σταθεροποίηση του ευρώ είναι πιο σημαντική από τη διάσωση της Ελλάδας», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσαν τους μετέχοντες στη συνάντηση ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 ή τις 5 Δεκεμβρίου.

Γ. Παπανδρέου: Στις 4 Δεκεμβρίου το Δημοψήφισμα

«Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και ώριμος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο ελληνικός λαός θέλει να είμαστε ισχυρός εταίρος στην ευρωζώνη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ δήλωσε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα συνεννοηθεί με τα πολιτικά κόμματα για την οργάνωση του δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν και πιθανώς στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την απόφασή του για το δημοψήφισμα στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Αγωνίστηκα για να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δημοψήφισμα. Τώρα θέλω να μιλήσει ο λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Ερωτώμενος για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανειακής βοήθειας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «αν όλα πάνε καλά, θα είναι λίγες μέρες πριν από το διάστημα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί ο «οδικός χάρτης» που έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία ακολούθως θα κληθεί με 151 ψήφους να αποφασίσει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου.

«Οι σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε θα αλλάξουν το μέλλον, όχι μόνο το προσεχές αλλά και γενιών ολόκληρων. Πολλοί αμφισβητούν αυτές τις αποφάσεις.

Θέλω αν ξεκαθαρίσω ότι είμαστε κομμάτι της ευρωζώνης και είμαστε περήφανοι για αυτό. Το να είσαι μέλος σημαίνει πολλά δικαιώματα αλλά και πολλές υποχρεώσεις.

Είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στις υποχρεώσεις μας. Ενημέρωσα τους εταίρους μας ότι μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ότι θα οργανώσουμε το δημοψήφισμα το συντομότερο δυνατό. Πιθανότατα στις 4/12.

Επιστρέφω στην Ελλάδα για να ενημερώσω τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι ο ελληνικό λαός είναι σοφός και ικανός να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το καλό της χώρας. Και μια θετική απόφαση στο δημοψήφισμα για δεν είναι μόνο καλή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη», είπε ο κ. Παπανδρέου στο μήνυμά του μετά την συνάντηση με τους εταίρους.