ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κατάσταση «στάσης πληρωμών» τα Ταμεία

Σε κατάσταση «στάσης πληρωμών» τα Ταμεία

Έντονη είναι η ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανωμαλίες στη καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, τα οποία αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και τα δώρα του Δεκεμβρίου.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσηςείναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι«δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει» τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».

Μάλιστα αύριο αναμένεται να επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, με στόχο να αποφευχθεί η…«στάση πληρωμών»των ασφαλιστικών ταμείων.

Όλα αυτά την ώρα που η εκταμίευση της έκτης δόσης είναι στον αέρα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν κάνουν πίσω στις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν από την Ελλάδα για την μείωση του χρέους, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης της χώρας, όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη:

Επιμένει η Κομισιόν για γραπτές εγγυήσεις