ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα το υπόμνημα για την επιδρομή στο σπίτι του μπιν Λάντεν

Στη δημοσιότητα το υπόμνημα για την επιδρομή στο σπίτι του μπιν Λάντεν

Το "πράσινο φως" που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, πέρσι τον Μάιο, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το περιοδικό Time.

Πρόκειται για ένα χειρόγραφο υπόμνημα του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα, γραμμένο σε ένα απλό χαρτί με το σήμα της υπηρεσίας, στις 10:35 της 29ης Απριλίου 2011. Το κείμενο υπογράφεται από τον Πανέτα, τον "DCIA", που σημαίνει "Διευθυντής της CIA".

Ο Πανέτα, που από τον Ιούλιο του 2011 ανέλαβε υπουργός Άμυνας, γράφει ότι ενημερώθηκε από τον Τομ Ντόνιλον (τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα) "ότι ο πρόεδρος έλαβε την απόφασή του όσον αφορά την AC1", όπου "AC1" υποδηλώνει το σπίτι στο Αμποταμπάντ, στα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν.

"Η διαταγή είναι να πάμε εκεί και να συλλάβουμε τον Μπιν Λάντεν και αν δεν είναι εκεί να φύγουμε", συμπληρώνει.

Ο έλεγχος της επιχείρησης είχε ανατεθεί στον ναύαρχο Ουίλιαμ Μακρέιβεν, τον επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων. "Η έγκριση δόθηκε με βάση τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο. Κάθε πρόσθετος κίνδυνος πρέπει να υποβληθεί στον πρόεδρο για μελέτη" διευκρινίζει ο Πανέτα στο υπόμνημά του

Δείτε το υπόμνημα:

memo