ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα και Ρωσία αντίθετες σε επέμβαση στη Συρία

Κίνα και Ρωσία αντίθετες σε επέμβαση στη Συρία

Την αντίθετη στάση Ρωσίας και Κίνας σε μια ξένη επέμβαση στη Συρία ή σε μια επιβεβλημένη αλλαγή καθεστώτος, ανακοίνωσε το Πεκίνο, λίγο μετά την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τριήμερη επίσκεψη.

Οι δύο χώρες παρακολουθούν στενά το θέμα της Συρίας και θεωρούν ότι θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα η βία προσθέτοντας ότι ο πολιτικός διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

«Και οι δύο πλευρές είναι αντίθετες σε μια εξωτερική παρέμβαση στη Συρία και αλλαγή του καθεστώτος δια της βίας. Θεωρούμε ότι τελικώς το θέμα της Συρίας θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω της διαβούλευσης με τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία. Αυτό είναι προς όφελος των θεμελιωδών συμφερόντων του συριακού λαού. Η Κίνα και η Ρωσία διαδραματίζουν, με τον δικό τους τρόπο, έναν θετικό ρόλο στο συριακό ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν.

Η Κίνα και η Ρωσία, αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να ζητήσουν την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, οι δυνάμεις του οποίου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου.