ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βομβαρδίζουν ανθρώπους που πάνε να αγοράσουν ψωμί!

Συρία: Βομβαρδίζουν ανθρώπους που πάνε να αγοράσουν ψωμί!

Συριακά μαχητικά αεροσκάφη και το συριακό πυροβολικό έχουν πλήξει τουλάχιστον 10 φούρνους στο Χαλέπι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους που περίμεναν σε ουρές για να αγοράσουν ψωμί, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγορώντας τις ένοπλες δυνάμεις ότι στοχοθετούν άμαχους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι οι επιθέσεις είτε έγιναν χωρίς να δοθεί σημασία στους πολίτες είτε έγιναν με στόχο τους πολίτες οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να σχηματίζουν ουρές έξω από τον όλο και πιο μικρό αριθμό φούρνων στο Χαλέπι, που βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του συριακού εμφυλίου.

«Οι επιθέσεις γίνονται στην καλύτερη περίπτωση χωρίς διάκριση και με περιφρόνηση για τις συνέπειες ενώ ο τρόπος που γίνονται και ο αριθμός τους καταδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στοχοθετούν πολίτες», ανέφερε η HRW.

«Τόσο οι απερίσκεπτες επιθέσεις χωρίς διάκριση όσο και οι επιθέσεις με στόχο πολίτες αποτελούν εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σε μία επίθεση, την 16η Αυγούστου, σκοτώθηκαν περίπου 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 70, ανέφερε η ΜΚΟ, που έστειλε έναν ερευνητή στην πόλη.

Οι ελλείψεις στο Χαλέπι έχουν αναγκάσει πολλούς από τους φούρνους στην πόλη να κλείσουν και έξω από τους εναπομείναντες σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

«Κάθε μέρα οι κάτοικοι στο Χαλέπι πάνε και σχηματίζουν ουρές για να πάρουν ψωμί για τις οικογένειές τους κι αντί γι' αυτό παίρνουν θραύσματα που διαπερνούν τα σώματά τους, από βόμβες και οβίδες των κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε ο Όλε Σολβάνγκ, ο οποίος επισκέφτηκε το Χαλέπι για λογαριασμό της οργάνωσης.

«Δέκα επιθέσεις σε αρτοπωλεία δεν είναι τυχαίες -- δείχνουν αδιαφορία για τους πολίτες και δίνουν μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτοί ήταν ο στόχος». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο στις πέντε από τις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρχε κάποιος στρατιωτικός στόχος γύρω από τους φούρνους πέρα από μερικούς μαχητές που επέβαλαν την τάξη στις ουρές, κάτι που σήμαινε ότι στις περιοχές αυτές βρίσκονταν «ξεκάθαρα άμαχοι».

«Κάθε πιλότος ο οποίος εκ προθέσεως εκτοξεύει έναν πύραυλο σε μια ουρά για τρόφιμα που έχουν σχηματίσει πολίτες, κάθε αξιωματικός που δίνει τέτοια διαταγή, πρέπει να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους», δήλωσε ο Σολβάνγκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ