ΚΟΣΜΟΣ

21 Δεκεμβρίου 2012: 5 βίντεο γύρω από το τέλος του κόσμου

21 Δεκεμβρίου 2012: 5 βίντεο γύρω από το τέλος του κόσμου

Και ενώ η 21η Δεκεμβρίου πλησιάζει, ένας ''πόλεμος'' έχει ξεσπάσει στο YouTube ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει και άλλους που σπεύδουν να καθησυχάσουν τον κόσμο

Πρόσφατα, ακόμα και η NASA προέβη σε σχετική ανακοίνωση διαψεύδοντας τα περί προφητειών και το τέλος του κόσμου.

Ειδικοί προσπαθούν από την άλλη να διελευκάνουν τον μύθο και εξηγούν ότι οι Μάγια δεν θεωρούν την 21η Δεκεμβρίου 2012 ως ημέρα της συντέλειας του κόσμου.

Αναφέρουν πως η προφητεία περί αποκάλυψης που έχει εμπνεύσει συγγραφείς και σεναριογράφους δεν εμφανίζεται στο πέτρινο Ημερολόγιο της Μεγάλης Μέτρησης, το οποίο κατασκεύασαν οι Μάγια περίπου το έτος 669 στο νοτιοανατολικό Μεξικό, τονίζοντας ότι οι Μάγια δεν ασχολούνταν με την αποκάλυψη.

Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν οι ειδικοί, η λίθινη πλάκα αφηγείται τη ζωή και τις μάχες ενός ηγεμόνα της εποχής, του Μπαχλάμ Ατζάου, ο οποίος ήθελε να προγραμματίσει την έλευση του θεού.

Επιπλέον, η τελευταία ημέρα του Ημερολογίου αυτού είναι η 23η Δεκεμβρίου του 2012 και όχι η 21η και ουσιαστικά αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου.

«Οι Μάγια είχαν μία κυκλική ιδέα περί χρόνου. Δεν τους απασχολούσε το τέλος του κόσμου» λέει ο Μεξικανός αρχαιολόγος Χοσέ Ρομέρο. Η λίθινη πλάκα, που είναι γνωστή ως Μνημείο 6 ή αλλιώς Λίθινη Πλάκα του Τορτουγκέρο, βρίσκεται στο Ελ Τορτουγκέρο (η χελώνα), μία αρχαιολογική τοποθεσία που ανακαλύφθηκε το 1915.

«Η τελευταία επιγραφή αναφέρεται στις 23 Δεκεμβρίου του 2012, αλλά το κεντρικό θέμα του Μνημείου 6 δεν είναι η ημερομηνία, δεν πρόκειται για προφητείες ή για το τέλος του κόσμου. Είναι η ιστορία του τότε ηγεμόνα Μπαχλάμ Ατζάου» εξηγεί ο Ρομέρο και προσθέτει ότι η ημερομηνία αποτελεί «αρχή ενός νέου κύκλου, αυτό είναι όλο».

Το Newsbomb.gr ξεχώρισε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο γύρω από το θέμα αυτό και από τις δυο πλευρές.

Στο YouTube μάλιστα ορισμένοι χρήστες έχουν δημιουργήσει και βίντεο για το πως θα... έρθει το τέλος του κόσμου την 21 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνοντας πολλά αρνητικά σχόλια.