ΚΟΣΜΟΣ

Τα ξένα Μέσα για την αλλοίωση της "λίστας'' και τον Παπακωνσταντίνου

Τα ξένα Μέσα για την αλλοίωση της "λίστας'' και τον  Παπακωνσταντίνου

Άμεση ήταν η αντίδραση των ξένων μέσων ενημέρωσης σε ό, τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ καθώς υπήρξαν εκτενείς αναφορές στην απόφαση του Αρείου Πάγου να διαβιβάσει στη Βουλή το θέμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για "αλλοίωση" των στοιχείων της λίστας από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου.

Μάλιστα τα περισσότερα διεθνή δίκτυα αλλά και πρακτορεία ειδήσεων εστίασαν στον κεντρικό ρόλο που είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, στη στενή σχέση εμπιστοσύνης του με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.

Ιδού οι αναφορές πολλών διεθνών ΜΜΕ

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται στην υπόθεση και τονίζει πως «ο Παπακωνσταντίνου διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν για τη παραποίηση της λίστας με τα ονόματα καταθετών σε ελβετική τράπεζα, είναι εξαιρετικά σοβαρές».

«Πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατηγορείται για παραποίηση της λίστας με τα ονόματα καταθετών σε ελβετική Τράπεζα» αναφέρει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" η οποία αναφέρει πως το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κατηγορηθεί για πλαστογραφία....Μια υπόθεση που αποτελεί πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ αλλά και που θα προκαλέσει έκπληξη στις Βρυξέλλες καθώς είχε καλή φήμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο δικαστικές πηγές στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πως τρία ονόματα στενών συγγενών του Παπακωνσταντίνου απουσιάζουν από την πρώτη λίστα που του παρέδωσε η ίδια η Λαγκάρντ. «Τα χέρια κάποιου Έλληνα άλλαξαν την λίστα», λεει, διατηρώντας την ανωνυμία του, στο ειδησεογραφικό δίκτυο ο αξιωματούχος, χωρίς να κατονομάσει ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την αλλαγή αυτή.

Κατόπιν, το πρακτορείο αναφέρει τόσο την ανακοίνωση του πρώην Υπουργού, όπου αρνείται ότι έχει κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, όσο και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και την απομάκρυνσή του από το κόμμα. «Ο Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι άλλαξε τη λίστα μετά την παραλαβή της από τις γαλλικές αρχές», γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο, το οποίο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην πατρίδα της συζύγου του, στην Ολλανδία, για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Ο Παπακωνσταντίνου διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Εκείνος κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε περάσει περίπου 20 ονόματα στον κατάλογο προκειμένου να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», τονίζει το ρεπορτάζ, που καταλήγει λέγοντας πως «ο υπουργός παραδέχτηκε πως έδωσε τη λίστα σε έναν βοηθό του και κατόπιν αυτή χάθηκε, δεχόμενος αποδοκιμασίες από τους βουλευτές».

«Σάλος στην Ελλάδα από την λίστα Λαγκάρντ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Business Insider. «Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και ήταν το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας, διέγραψε τρία ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαδικτυακό οικονομικό περιοδικό.