ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο – ντοκουμέντο για χρήση χημικών στη Συρία

Βίντεο – ντοκουμέντο για χρήση χημικών στη Συρία

Εκτενή αναφορά σε όσα ισχυρίζονται οι Αμερικανοί σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, πραγματοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο δίκτυο BBC.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάμερον, το Λονδίνο έχει «ενδείξεις» για χρήση σαρίν και άλλων χημικών από το καθεστώς της Δαμασκού στον εμφύλιο, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι πολύ σοβαρό. Συνιστά έγκλημα πολέμου».

Από την πλευρά τους Σύροι αξιωματούχοι, αρνούνται τις κατηγορίες, αποκαλώντας «ψεύδη» όσα ισχυρίζονται ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό δίκτυο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του βίντεο με ανθρώπους να νοσηλεύονται σε άσχημη κατάσταση, στην πόλη Χαλέπι.

Το βίντεο, που κατέγραψε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Times του Λονδίνου, Άντονι Λόιντ, δείχνει ασθενείς οι οποίοι είναι θύματα επίθεσης με χημικά.

Με σοβαρά συμπτώματα όπως αφρούς να βγαίνουν από το στόμα τους, διασταλμένες κόρες και άλλα ... οι ασθενείς, σύμφωνα με τη διάγνωση γιατρών είχαν δεχθεί επίθεση με χημικά.

Όπως ανέφερε ο ειδικός για διεθνή θέματα, Νικ Τσάιλντς, η χρήση των χημικών θεωρείται ιδιαίτερα φρικτή, απάνθρωπη, δεν κάνει διακρίσεις και γι' αυτό το λόγο είχε καταβληθεί προσπάθεια κατάργησής της μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι είναι το αέριο σαρίν

Το αέριο σαρίν είναι 20 φορές πιο θανατηφόρο από το κυάνιο: μια σταγόνα στο μέγεθος καρφίτσας μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

Παραλύει το νευρικό σύστημα, καθώς αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που αφαιρεί την ακετυλοχολίνη, έναν από τους νευροδιαβιβαστές.

Μπορεί να κατασκευαστεί σε εργαστήριο, όμως δεν απαιτεί εξεζητημένο εξοπλισμό. Αποτέλεσε ένα από αέρια που χρησιμοποιήθηκαν από Γερμανούς επιστήμονες, κατά την κυριαρχία του Χίτλερ.

Υπήρξαν μεγάλα μυστικά αποθεματικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είναι πολύ επικίνδυνο στη δημιουργία του, καθώς περιέχει, πέραν των άλλων, και τριχλωριούχο φώσφορο.

Διαβάστε επίσης: Επέμβαση στη Συρία ζητά το Ισραήλ για το χημικό οπλοστάσιο

Αντίθετος ο Κάμερον με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία