ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Το Παρίσι «λαμβάνει σοβαρά» τις απειλές της Αλ Κάιντα

Ολάντ: Το Παρίσι «λαμβάνει σοβαρά» τις απειλές της Αλ Κάιντα

Η Γαλλία «λαμβάνει σοβαρά υπόψη της» τις απειλές της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει υποστεί αυτή η οργάνωση στο Μαλί, «η τρομοκρατική απειλή δεν έχει εξαλειφθεί».

Σε ένα βίντεο με ημερομηνία 25 Απριλίου που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο ο Αμπού Ουμπέιντα Γιούσεφ Αλ-Ανάμπι, επικεφαλής του Συμβουλίου των Προυχόντων της Aqmi, προτρέπει τους Μουσουλμάνους «σε όλο τον κόσμο» να «επιτεθούν σε γαλλικά συμφέροντα παντού», λόγω της «επιθετικότητας» της Γαλλίας που την καθιστά ένοχη, κατά την άποψή του, στο Μάλι.

«Το ζήτημα της απειλής που υπενθυμίζεται από την Aqmi το αντιμετωπίζουμε σοβαρά», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

«Έχουμε προκαλέσει βαριές απώλειες στην Aqmi με την επέμβασή μας στο Μαλί, αλλά τα δίκτυα της Aqmi υπάρχουν και έξω από το Μαλί», πρόσθεσε, «έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την επέμβασή μας στο Μάλι για όσο χρόνο θα χρειαστεί —ακόμα και αν υπάρξει μια μείωση της παρουσίας μας— και να διατηρήσουμε μια επαγρύπνηση γύρω από το Μαλί για να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Πρέπει όμως να προστατεύσουμε και τις εγκαταστάσεις μας», τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, «κι έχω δώσει οδηγίες για το θέμα αυτό για να μην καταστούμε θύματα της οποιασδήποτε επιχείρησης της Aqmi».

«Θυμάμαι, χωρίς όμως να μπορώ να αποδείξω ότι υπήρξε κάποια σύνδεση, ότι έγινε μια επίθεση κατά των συμφερόντων μας στην Τρίπολη, οπότε η τρομοκρατική απειλή δεν έχει εξαφανιστεί».

«Για το λόγο αυτό θέλουμε να αποτραπεί αυτή από όλους τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Ολάντ υπενθύμισε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες μια «πολύ σημαντική» σύνοδος για το Μαλί (μια διάσκεψη δωρητών), και επίσης, ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θέματα της άμυνας στο τέλος του έτος.

Στις 23 Απριλίου, η Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λιβύη έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης κατά την οποία δύο Γάλλοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Η Γαλλία πάντως δεν έχει υπόψη της μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση από κάποια οργάνωση για την ανάληψη της ευθύνης.