ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ το θάνατο ηγέτη των Ταλιμπάν

Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ το θάνατο ηγέτη των Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν το θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία των Πακιστανών Ταλιμπάν, ο οποίος αποδόθηκε από πακιστανούς αξιωματούχους σε επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφος.

«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτήν την πληροφορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι ο θάνατος του Ουάλι Ρεχμάν, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές θα στερηθούν ένα στέλεχός τους που ήταν υπεύθυνο για «φρικτές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και καταζητείται από την Ουάσιγκτον για τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στο θάνατο επτά αμερικανών αξιωματικών της CIA στη χώρα».

Δεύτερος τη τάξει στο «Τεχρίκ ι Ταλιμπάν Πακιστάν» (Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν), ο Ρεχμάν σκοτώθηκε στο Βόρειο Ουαζιριστάν από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση, που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο συνολικά επτά άνθρωποι, είναι η πρώτη μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου στο Πακιστάν και μετά την ομιλία κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όρισε ένα περιοριστικό πλαίσιο στην πραγματοποίηση τέτοιων επιδρομών.