ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές ετοιμάζουν διαδηλώσεις μετά την προσευχή

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές ετοιμάζουν διαδηλώσεις μετά την προσευχή

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι οπαδοί τους οργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο μετά την προσευχή της Παρασκευής, ημέρα που συνδέθηκε κατά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ με τις συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.


Η ισλαμική οργάνωση από την οποία προέρχεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε τους πολίτες της χώρας να διαμαρτυρηθούν για την ανατροπή του. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, «τι μάζες του αιγυπτιακού λαού να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».

Το κάλεσμα σε διαδηλώσεις έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν.

Ο στρατός έδωσε άδεια να πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις και υποσχέθηκε ότι θα εγγυηθεί το δικαίωμα των πολιτών σε ειρηνική διαμαρτυρία.

Ωστόσο έκανε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει πράξεις εκδίκησης μεταξύ αντίπαλων πολιτικά ομάδων και κομμάτων, ούτε επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία και δημόσια κτήρια. Επίσης, κάλεσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους οπαδούς τους σε διάλογο για εθνική συμφιλίωση.

Τη σχετική έκκληση απηύθυνε και ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, προς την Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλείται να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να αποκλειστεί. Εάν απαντήσουν στην έκκληση, θα τους καλωσορίσουμε», είπε ο Μανσούρ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν την πρόταση διαλόγου, καταδικάζοντας τις συλλήψεις των μελών της.