ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος

Σε νέο κύκλο βίας εισήλθε η Αίγυπτος, έπειτα από την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας σε καταυλισμούς υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το πρωί της Τετάρτης στο Κάιρο, με την κατάσταση να εκτονώνεται προς το βράδυ. Εκατοντάδες νεκροί από τα επεισόδια που ακολούθησαν, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα.

Ενώπιον αυτού του λουτρού αίματος, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι υπέβαλε την παραίτησή του από το θώκο του μεταβατικού αντιπροέδρου, αρνούμενος «να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί».

Επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες συνοικίες στην πόλη αυτή, η οποία βρέχεται από τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αιγύπτου. Ο Μοχάμεντ Αμπού Σουλεϊμάν, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, είπε ακόμη ότι 148 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα επεισόδια βίας στην πόλη.

Οι αρχές έκαναν αρχικά επίσημα λόγο για 149 νεκρούς στα σημερινά επεισόδια κατά την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας για να διαλυθούν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο. Ανάμεσα στους νεκρούς ο εικονολήπτης του Sky News Μιν Ντιν.

Ωστόσο τουλάχιστον 421 είναι οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας. Σε 2001 ανέρχονται οι τραυματίες.

Μεταξύ των νεκρών και 43 αστυνομικοί.

Το βράδυ της Τετάρτης οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «ελέγχουν πλήρως» και την δεύτερη πλατεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου υπήρχε καταυλισμός ισλαμιστών διαδηλωτών, τη Νάχντα. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος απολογισμός θυμάτων σε αυτή. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν πτώματα, ορισμένα με εκτεταμένα εγκαύματα.

Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλμπόγαρ δήλωσε ότι ουδείς άλλος υπουργός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Ουδείς θα παραιτηθεί. Το επιβεβαίωσα», δήλωσε. Στο κόμμα του ανήκουν ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίαντ Μπαχάα Ελ Ντιν.

Στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την κατάσταση και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε μεγάλες πόλεις οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίες σε πάνω από τις μισές αιγυπτιακές επαρχίες, περιλαμβανομένων και των πόλεων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε αποπειραθεί να διαμεσολαβήσει για να αποφευχθεί μια δραματική κλιμάκωση των υποστηρικτών του Μόρσι και της νέας κυβέρνησης, καταδίκασε τα χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Ένας εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News σκοτώθηκε από σφαίρα. Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν το θάνατο της 17χρονης κόρης ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες τους, του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, η οποία επίσης χτυπήθηκε από σφαίρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες νωρίτερα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Μπελτάγκι καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξαν οι αρχές –από τις 19:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα (20:00 ως 07:00, ώρα Ελλάδας) τέθηκε επίσημα σε ισχύ ήδη.

Μολαταύτα, η Συμμαχία Εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία κάλεσε σήμερα σε νέες διαδηλώσεις τους πολίτες εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κάλεσε να «σταματήσει αμέσως η καταστολή» στην Αίγυπτο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον ΟΗΕ και τους κύριους διεθνείς της εταίρους να «πάρουν κατεπειγόντως θέση». Νωρίτερα οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» όλες τις πλευρές και καταδίκασαν τη βία.

Όμως η κατάσταση κλιμακωνόταν περαιτέρω. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ακούγονταν ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην Αλεξάνδρεια.

Τουλάχιστον τέσσερις κοπτικές εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις, με τους αντιπάλους των ισλαμιστών να κάνουν λόγο περί έναρξης μιας «εκστρατείας αντιποίνων» από τους ισλαμιστές.

Στη Γάζα, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατήγγειλε τη «φρικτή σφαγή» στην Αίγυπτο σε βάρος «ειρηνικών διαδηλωτών», την οποία «καταδίκασε».

Καταδικάζει τη βία του στρατού ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την προσφυγή του αιγυπτιακού στρατού στη βία εναντίον των διαδηλωτών και διακήρυξε ότι διαφωνεί με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Αίγυπτο", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, καλώντας τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Έντγκαρταουν, στο Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης, όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Έρνεστ κάλεσε επίσης τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού.

Ο Έρνεστ είπε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί με τη βία είναι να καταστεί πιο δύσκολη η επιστροφή στο δρόμο για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο από τη σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις η οποία τον συνοδεύει στις διακοπές του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Μολότοφ σε εκκλησία και σπίτια χριστιανών

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις και επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δύο δημοσιογράφοι μεταξύ των νεκρών στην Αίγυπτο