ΚΟΣΜΟΣ

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο σύντροφος του δημοσιογράφου της Guardian

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο σύντροφος του δημοσιογράφου της Guardian

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Ντέιβιντ Μιράντα, ο σύντροφος του δημοσιογράφου που υπέγραψε δημοσιεύματα βασισμένα σε διαρροές από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, προκειμένου να εμποδίσει τις βρετανικές αρχές να επιθεωρήσουν δεδομένα που κατέσχεσαν από τον ίδιο, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος του.


Η δικηγόρος του Μιράντα, Γκουέντολιν Μόργκαν, δήλωσε πως ο πελάτης της ζητεί από τη δικαιοσύνη να εξετάσει τη νομική βάση της κράτησής του, την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Χίθροου βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, και θέλει διαβεβαιώσεις από τις αρχές πως δεν θα εξετάσουν πριν απ' αυτό το υλικό που κατέσχεσαν κατά την ανάκρισή του.

«Ζητήσαμε δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει επιθεώρηση, αντιγραφή, αποκάλυψη, διαβίβαση ή παρέμβαση καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο στα δεδομένα του πελάτη μας όσο εκκρεμεί η απόφαση για την επιθεώρηση των δεδομένων αυτών», δήλωσε η Μόργκαν προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» Άλαν Ράσμπριτζερ δήλωσε από την πλευρά του προς το BBC ότι «ο Ντέιβιντ Μιράντα προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με το υλικό» που κατασχέθηκε απ' αυτόν κατά την ανάκρισή του στο Χίθροου και «σχετικά με τη μεταχείριση που του επιφυλάχθηκε».

«Θέλει να ανακτήσει αυτό το υλικό και δεν θέλει να αντιγραφεί», πρόσθεσε ο διευθυντής της «Guardian», της βρετανικής εφημερίδας που αποκάλυψε την έκταση του συστήματος παρακολουθήσεων των ΗΠΑ από τα έγγραφα που της προμήθευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA ο οποίος κατηγορείται σήμερα για κατασκοπεία.

Ο Ντέιβιντ Μιράντα είναι ο σύντροφος του αμερικανού δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είναι η επαφή του Σνόουντεν στην «Guardian». Την Κυριακή κρατήθηκε επί εννέα ώρες στο Χίθροου βάσει της βρετανικής νομοθεσίας περί τρομοκρατίας.
Κατά την επιστροφή του χθες Δευτέρα στη Βραζιλία, όπου κατοικεί το ζεύγος, ο Ντέιβιντ Μιράντα δήλωσε ότι, κατά την ανάκρισή του, οι βρετανικές αρχές κατέσχεσαν τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και τις κάρτες μνήμης που είχε.

Ο Ντέιβιντ Μιράντα «δεν είναι ένας δημοσιογράφος, αλλά διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο βοηθώντας το σύντροφό του στη δημοσιογραφική δουλειά του», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Νέο επεισόδιο στην υπόθεση Σνόουντεν

Ο Σνόουντεν ξαναχτύπησε-Νέες αποκαλύψεις για την NSA