ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρός πόλεμος» με φόντο τη Συρία

«Ψυχρός πόλεμος» με φόντο τη Συρία

Με τους ηγέτες διχασμένους στο φλέγον ζήτημα της Συρίας, έπεσε η αυλαία της συνόδου G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, που μόνο τυπικά- όπως αποδείχθηκε- ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία.

Οι δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών, υπογράμμισαν με σαφήνεια τις εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον απέναντι στον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

Όπως φαίνεται «σκληρό πόκερ» παίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία για την επιχείρηση στη Συρία, την ώρα που ο Ομπάμα δείχνει ότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Εγκρίθηκε το σχέδιο επέμβασης στη Συρία

Ο Πούτιν διαμηνύει ότι η Ρωσία έχει το δικό της πλάνο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, τονίζοντας ότι απόφαση για στρατιωτική επέμβαση θα λάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και όχι το αμερικανικό Κογκρέσο. Την ίδια ώρα, ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται «πυρά» για τον χειρισμό της υπόθεσης από την αντιπολίτευση, η οποία ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει ψηφοφορία από την εθνοσυνέλευση.

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταλήξει σε ένα σχέδιο επέμβασης στη Συρία, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και 90 ημέρες και αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στη Μεσόγειο, με ένα καταδρομικό το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους. Το «Μοσκβά» αναμένεται να φθάσει στην ανατολική Μεσόγειο — όπου θα ενωθεί με μια ομάδα άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων — σε περίπου δέκα ημέρες. Μαζί του θα πλέουν ένα αντιτορπιλικό από τον στόλο της Βαλτικής και μια φρεγάτα από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις ανεβάζουν επικίνδυνα τους τόνους στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, με τη συνάντηση των G20 στην Αγία Πετρούπολη να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τη στιγμή μάλιστα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ «δεν είναι καταστροφή». Δεν αποκλείεται ωστόσο οι δύο ηγέτες να έχουν άτυπη συνομιλία στο περιθώριο της συνάντησης.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό υποστήριξε πως εάν δεν υπάρξει στρατιωτική αντίδραση στη Συρία, αυτό θα ισοδυναμεί με το να «κλείσουμε την πόρτα σε μία πολιτική διευθέτηση της σύρραξης», που πρόσθεσε ότι είναι η μόνη λύση για να «αποχωρήσει» ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

«Ναι, η λύση στη συριακή κρίση θα είναι πολιτική κι όχι στρατιωτική. Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα: εάν δεν βάλουμε ένα τέλος σε τέτοιες πράξεις της κυβέρνησης αυτής, δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική λύση», ανέφερε ο Ερό στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Συριακό.

Ομπάμα: Ο κόσμος έθεσε τα όρια

Από τη Σουηδία , ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη βαρβαρότητα της χημικής επίθεσης στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που τον Αύγουστο του 2012 είχε αναφερθεί σε μια «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν πρέπει να περάσει το συριακό καθεστώς, σημείωσε πως δεν είναι ο ίδιος, αλλά «ο κόσμος» που έχει θέσει αυτά τα όρια υιοθετώντας διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την αναγκαιότητα της επέμβασης στη Συρία, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί από τη Γερουσία για το συγκεκριμένο θέμα.

Πόλεμος δηλώσεων με φόντο την κρίση στη Συρία

Έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εμφανίζεται και η Τουρκία, καθώς σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό συγκροτηθεί κατά της Συρίας. «Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε κάθε είδος συνασπισμού και θεωρούμε ότι θα πρόκειται για συνασπισμό προθύμων», δήλωσε.

Ανεβάζει τους τόνους η Συρία

Σε μία σκληρή δήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές της Δύσης για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας, «ακόμη κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος». «Η συριακή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Κανένας Σύρος δεν μπορεί να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του, είπε ο Μόκνταντ.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Σχεδόν όλοι στη G20 συμφώνησαν σε στρατιωτική επιχείρηση

Μπραχίμι: Καμία επέμβαση στη Συρία χωρίς έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ

Μέρκελ: Να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία

Έληξε η σύνοδος της G20 μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα

ΗΠΑ: «Μονόδρομος» μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία

Γαλλία: Προσευχήθηκαν για τη Συρία

ΗΠΑ: Μόνο με έγκριση του Κονγκρέσου θα γίνει στρατιωτική επέμβαση