ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Μονόδρομος» μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία

ΗΠΑ: «Μονόδρομος» μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία

Μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία είναι η μόνη πορεία δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, δήλωσε η Σαμάνθα Πάουερ κατά την πρώτη της ομιλία ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Κάποιοι ρώτησαν γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές», ανέφερε.

Η κ. Πάουερ έκανε τις δηλώσεις αυτές τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει μια στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων, η οποία έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ «μόλις και μετά βίας μείωσε το τεράστιο οπλοστάσιό του» και ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να αποτρέψει την προθυμία του να το χρησιμοποιήσει ξανά».

Χαρακτήρισε δε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα ως «θηριωδία» και «δολοφονική συμπεριφορά».

Την Παρασκευή, ο κ. Ομπάμα, απέφυγε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη, να αναφέρει εάν θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο καταψηφίσει την πρόταση.: ¨