ΚΟΣΜΟΣ

Η πικρή ιστορία πίσω από τη... γλυκιά σοκολάτα!

Η πικρή ιστορία πίσω από τη... γλυκιά σοκολάτα!

Το πιο δημοφιλές γλυκό στον κόσμο η σοκολάτα, έχει πίσω της μια πικρή ιστορία.

Στο όνομα του κέρδους εκατοντάδες άνθρωποι και μικρά παιδιά, κυρίως στην Αφρική και την Νότια Αμερική, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης και αμείβονται με ελάχιστα χρήματα για την πολύωρη και απαιτητική δουλειά που χρειάζεται η παραγωγή της σοκολάτας.

Η βιομηχανία της σοκολάτας κοστολογείται περίπου στα 110 δισ. δολάρια τον χρόνο και παρόλα αυτά η μεγαλύτερη παραγωγή της προέρχεται από μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο, σε φυτείες που κρύβουν πίσω από τα γλυκά προϊόντα που παράγουν, τις πικρές ιστορίες μικρών παιδιών τα οποία δουλεύουν όλη μέρα για ελάχιστα χρήματα, αναφέρει το CNN σε ρεπορτάζ του.

Το 1980, η διεθνής τιμή της σοκολάτας ήταν 3.750 δολάρια ανά τόνο, κάτι που ισούται με 10.000 δολάρια σε σημερινή αξία. Για το 2014, η αξία έχει πέσει στα 2.800 δολάρια τον τόνο. Την ίδια περίοδο, η αξία του κακάο που περιέχεται σε μια πλάκα σοκολάτας, έπεσε από το 12% στο 6% με αποτέλεσμα η αξία του κακάο να είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στην δημιουργία της σοκολάτας, αλλά μηδαμινή όσον αφορά στην τιμή.

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ: