ΚΟΣΜΟΣ

Οι άμαχοι του Ελεφαντοστού στο «βωμό» του εμφυλίου

Οι άμαχοι του Ελεφαντοστού στο «βωμό» του εμφυλίου
Έκκληση προς τους δύο ισχυρούς άνδρες της Ακτής Ελεφαντοστού απηύθηνε...

Έκκληση προς τους δύο ισχυρούς άνδρες της Ακτής Ελεφαντοστού απηύθηνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «να προστατεύσουν τους αμάχους» και να κάνουν ό,τι μπορούν, για να μη διολισθήσει η χώρα τους σε εμφύλιο πόλεμο.

Η αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Επίτροπος, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις πληροφορίες ότι στο Αμπιτζάν γίνεται ανθρωποκυνηγητό και στην επαρχία πραγματοποιούνται εθνοτικές εκκαθαρίσεις. Συγκεκριμένα στην πόλη Ντεκουέ υπάρχουν πάρα πολλά θύματα της φυλής Γκουερέ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι περίπου 300 νεκροί, που εντοπίστηκαν στη Ντεκουέ, σκοτώθηκαν από τις "Δημοκρατικές νέες δυνάμεις" του Ουαταρά.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός που έχει ορίσει ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος Αλασάν Ουατάρα, Γκιγιόμ Σόρο, δήλωνε ότι «ωρίμασε η κατάσταση για μία ταχεία επίθεση των ημέτερων "Δημοκρατικών νέων δυνάμεων" κατά των "Δυνάμεων Ασφάλειας και Άμυνας» του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Από τη μεριά του, ο Γκμπαγκμπό έχει ενισχύσει την προεδρική φρουρά στη συνοικία Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο, ενώ ελέγχει τη δημόσια τηλεόραση, η οποία μεταδίδει μηνύματα κατά του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί έχει ταχθεί υπέρ της προεδρίας Ουατάρα, στην άλλοτε γαλλική αποικία.