ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Μόσχα διαψεύδει τις συνομιλίες για οικονομική βοήθεια

Ουκρανία: Η Μόσχα διαψεύδει τις συνομιλίες για οικονομική βοήθεια

Δεν διεξάγεται κανενός είδους πολυμερής διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή για τη χορήγηση ενός οικονομικού πακέτου βοηθείας προς την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα μία λύση για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το Κίεβο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Στόρτσακ είπε ότι αν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αυτές οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο σε εθνικό επίπεδο και ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη διεθνείς ομάδες με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων.

«Πολυμερείς συνομιλίες; Πρόκειται για έναν ευσεβή πόθο, μόνον για έναν ευσεβή πόθο», υπογράμμισε ο Στόρτσακ.

«Είναι προφανές ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί, και πρέπει να επιλυθεί σύντομα, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουν συσταθεί διεθνείς ομάδες υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων. Εάν διεξάγονται συνομιλίες, διεξάγονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, όχι σε διεθνές επίπεδο», επέμεινε ο ίδιος.

Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς φέτος πρέπει να αποπληρωθούν πολλές δόσεις ξένων δανείων κι ενώ υφίσταται ταυτόχρονα ένα μεγάλο χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για φυσικό αέριο, μια επισφαλής κατάσταση ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης κατά την οποία ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καθαιρέθηκε.

Το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, γρίβνια, διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό σήμερα την ώρα που τα ουκρανικά κρατικά ομόλογα που είναι αποτιμημένα σε δολάρια σημείωσαν πτώση, στοιχεία που αφήνουν να φανεί ότι η κεντρική τράπεζα αφήνει το νόμισμα να χάσει μέρος της αξίας του για να αποφύγει περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αίτημα για διεθνές ένταλμα σύλληψης του Γιανουκόβιτς

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

ΤΩΡΑ: Ένας νεκρός στην Συμφερόπολη της Κριμαίας (vid)

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

«Θωρακίζεται» η Ρωσία

Έτοιμο το ΝΑΤΟ για βοήθεια στην Ουκρανία