ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα χρόνου η πτώση του προέδρου Άσαντ της Συρίας

Θέμα χρόνου η πτώση του προέδρου Άσαντ της Συρίας
Οι σημερινές εξουσίες των αραβικών κρατών αλλάζουν χέρια. Η αρχή έγινε στην Τυνησία, την Αίγυπτο ,την Υεμένη και τώρα σειρά έχει η Συρία...

Οι σημερινές εξουσίες των αραβικών κρατών αλλάζουν χέρια. Η αρχή έγινε στην Τυνησία, την Αίγυπτο ,την Υεμένη και τώρα σειρά έχει η Συρία. Το χαρακτηριστικό της εξέγερσης στη Συρία είναι ότι οι νέοι δεν αντέχουν άλλο τη διαφθορά τη φτώχεια και τη καταπίεση.


Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι σήμερα στη Συρία αγνοούνται 17.000 άνθρωποι. Η διαφθορά είναι σε όλο της το μεγαλείο με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Συριακής οικονομίας.


Σε μια χώρα με πληθυσμό 20 εκατ. ανθρώπων, το 30% δηλαδή τα 6. εκατ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Βέβαια ο νόμος για τα ΜΜΕ περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και επιβάλλει το κρατικό μονοπώλιο.


Οι 500.000 Κούρδοι ζουν χωρίς να έχουν αποκτήσει τη συριακή υπηκοότητα. Η Συριακή κοινωνία είναι πολύ ιδιόμορφη σε σχέση με την Αίγυπτο και την Τυνησία γιατί αποτελείται από 20 διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες. Η εξέγερση ξεκίνησε από τη περιοχή του Νταραά γιατί οι κάτοικοι είχαν αγανακτήσει με το αρδευτικό έργο που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει- υπάρχει μεγάλη ξηρασία στη περιοχή- αλλά δεν υλοποίησε ποτέ, και επίσης η κατάσχεση γης από το Συριακό στρατό προκειμένου να δημιουργούν βάσεις χωρίς να αποζημιώνουν τους κατοίκους.


Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα που δεν επιθυμεί την αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης επειδή μέχρι σήμερα τα βόρεια σύνορα του είναι ασφαλή. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απίθανη η επέμβαση από τη Δύση όπως έγινε στη Λιβύη γιατί θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για την Μέση Ανατολή. Μη ξεχνάμε ότι η Συρία είναι η πύλη προκειμένου να μπει κανείς στο Ιράν. Αλλά ούτε και το κίνημα των αδελφών μουσουλμάνων θα μπορέσει να αναλάβει την εξουσία επειδή είναι διαλυμένο.


Η μοναδική λύση προκειμένου να σταματήσουν οι αναταραχές είναι να αναλάβουν την εξουσία , οι Αλαουίτες στρατηγοί ( που ανήκουν στο στενό πυρήνα του προέδρου Άσαντ και ο κόσμος τους εμπιστεύεται) οι οποίοι θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας ,όπως έγινε και στην Αίγυπτο.

Πηγή: newscode.gr