ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλοι κομάντο παρέδωσαν τον Λοράν Γκμπαγκμπό

Γάλλοι κομάντο παρέδωσαν τον Λοράν Γκμπαγκμπό
Ο Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών...

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών που πρόσκεινται στον αναγνωρισμένο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουατάρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του που βρίσκεται στο Παρίσι, τον απερχόμενο πρόεδρο παρέδωσαν άνδρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, αφού γαλλικά άρματα μάχης εισέβαλαν στην κατοικία του.

«Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στην κατοικία του και παραδόθηκε στους ηγέτες των ανταρτών», δήλωσε ο Τουσέν Αλέν στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ακτή Ελεφαντοστού, Ζαν-Μαρκ Σιμόν, επιβεβαίωσε ότι ο Λοράν Γκμπαγκμπό συνελήφθη και έχει ήδη οδηγηθεί στο ξενοδοχείο Γκολφ όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο του Αλασάν Ουαταρά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν τόσο ο εκπρόσωπος του Ουαταρά στη Γαλλία όσο και ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό. Ο πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στη Γαλλία, Αλί Κουλιμπαλί, διευκρίνισε μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ότι έχει συλληφθεί και η σύζυγός του Γκμπαγκμπό, Σιμόν, και κρατείται μαζί του στο ίδιο ξενοδοχείο.

Διπλωματική πηγή της Γαλλίας, από τη μεριά της, διαψεύδει ότι ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις και υποστηρίζει ότι η σύλληψη έγινε από τις δυνάμεις του Ουαταρά που υποστηρίζονται από την Unoci (δυνάμεις του ΟΗΕ) και τις γαλλικές δυνάμεις.

Τις τελευταίες ώρες, η κατοικία του απερχόμενου προέδρου δεχόταν σφοδρό βομβαρδισμό από τη δύναμη του ΟΗΕ και τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις.

«Τις τελευταίες ώρες, τα ελικόπτερα του γαλλικού στρατού άνοιξαν πυρ στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό καταστρέφοντας εν μέρει την κατοικία αυτή», δήλωσε ο Γκουντέ, ο οποίος είναι υπουργός Νεότητας του απερχόμενου προέδρου.

«Αυτό που καταδικάζουμε είναι ο παρεισφρητικός επεμβατισμός, ο ρατσισμός της Γαλλίας. Τα βαριά όπλα δεν βρίσκονται στην κατοικία» του Γκμπαγκμπό, προσέθεσε ο Γκουντέ.

Επίσης, φάλαγγα 30 θωρακισμένων οχημάτων της γαλλικής δύναμης εθεάθη να προχωράει από μία από τις κύριες λεωφόρους του Αμπιτζάν προς την κατοικία του Γκμπαγκμπό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.