ΚΟΣΜΟΣ

Ράσμουσεν: Τρεις άξονες για την εκεχειρία στη Λιβύη

Ράσμουσεν: Τρεις άξονες για την εκεχειρία στη Λιβύη
«Αξιόπιστη και επαληθεύσιμη» θα πρέπει να είναι η «οποιαδήποτε εκεχειρία»...

«Αξιόπιστη και επαληθεύσιμη» θα πρέπει να είναι η «οποιαδήποτε εκεχειρία» στη Λιβύη, υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Με αφορμή τον «οδικό χάρτη» που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση, τόνισε ότι η εκεχειρία θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: «πρώτον, να είναι αξιόπιστη και να περιλαμβάνει την αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού, δεύτερο, να μπορεί να επιβλέπεται και να ελέγχεται επαρκώς και τέλος να προωθεί την πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού», είπε ο Ράσμουσεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, έχουν ανακοινωθεί «πολλές εκεχειρίες» από το καθεστώς του Καντάφι, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν.

Τέλος, ανέφερε ότι «οι στρατιώτες του Καντάφι κρύβονται κοντά σε σχολεία και τζαμιά, κάτι εντελώς ανεύθυνο» και προσέθεσε ότι είναι πιο απαραίτητο «να καθοριστούν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου και επαλήθευσης μιας εκεχειρίας».