ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Πάτρικ Σιλ

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Πάτρικ Σιλ

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Πάτρικ Σιλ, δημοσιογράφος και ιστορικός ειδικευμένος στη Μέση Ανατολή και ειδικός στη Συρία, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα για την οποία εργαζόταν, ο Observer.


Γεννημένος στο Μπέλφαστ, ο Σιλ, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο, έγινε γνωστός κυρίως για τα βιβλία του σχετικά με τη Συρία, τη χώρα όπου μεγάλωσε, ωστόσο επικρίθηκε έντονα από ορισμένες πλευρές, καθώς τα κείμενά του είχαν χαρακτηριστεί υπερβολικά ευμενή έναντι του καθεστώτος των Άσαντ.

Ο πρώην ανταποκριτής του Ομπζέρβερ στη Βηρυτό, όπου διαδέχθηκε τον —προσωπικό του φίλο— Κιμ Φίλμπι, έναν Βρετανό διπλό πράκτορα της MI6, ο οποίος αποσκίρτησε στην τότε Σοβιετική Ένωση το 1963, έγινε διάσημος εξαιτίας μιας βιογραφίας του Χάφεζ αλ Άσαντ, του πατέρα του σημερινού προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η οικειότητά του με τη Συρία και με τους ηγέτες της υπήρξε η αφορμή για πολυάριθμες επικρίσεις σε βάρος του», και «ορισμένοι τον κατηγορούσαν ότι ήταν ένας απολογητής (του Άσαντ), ιδίως πρόσωπα τα οποία ήταν τα ίδια προκατειλημμένα, ειδικά από το καθεστώς του Λιβάνου, ή εκείνα που επέλεξαν να συγχέουν το να εξηγείς με το να εκθειάζεις», έγραψε στη νεκρολογία του Σιλ στη εφημερίδα Ομπζέρβερ ο Τιμ Λιουέλιν.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον Λίβανο Τομ Φλέτσερ απέτισε φόρο τιμής στον Πάτρικ Σιλ, τον οποίο χαρακτήρισε «σοφό και γενναίο, (πνευματικά) περίεργο και βαθύ γνώστη της Ιστορίας της Ανατολής».

Ο Σιλ είχε γεννηθεί στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας το 1930. Λίγο μετά τη γέννησή του η οικογένειά του μετανάστευσε στη Συρία. Μετά τις σπουδές του στη Δαμασκό και στην Αγγλία, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Ο Σιλ παντρεύτηκε δυο φορές και ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Γενικευμένη πρακτική, τα βασανιστήρια στη Συρία