ΕΘΝΙΚΑ

Νέο «άδειασμα» στην πρόεδρο των Σκοπίων από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Νέο «άδειασμα» στην πρόεδρο των Σκοπίων από τον υπουργό Δικαιοσύνης
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Σκόπια: «Σεβόμαστε όλες τις διεθνείς συμφωνίες και θα τις σεβόμαστε», είπε χαρακτηριστικά 

Νέο «άδειασμα» στην Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εκ των έσω μετά την ανοιχτή πρόκληση της νεοεκλεγμένης προέδρου των Σκοπίων να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία», ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας.

Μιλώντας στο OPEN o Κρενάρ Λόγκα, υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης που είχε καλέσει την πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιεί το σωστό όνομα και να τηρεί την συμφωνία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν άλλες αρχές στο κράτος που πρέπει να πουν αν ο όρκος είναι νόμιμος ή όχι. Ωστόσο στο γραπτό μέρος ο όρκος είναι σύμφωνος με τους κανόνες γιατί έχει, το συνταγματικό όνομα της δημοκρατίας μας»

Επανέλαβε ότι η χώρα προτίθεται να συνεχίσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο και τόνισε: «σεβόμαστε όλες τις διεθνείς συμφωνίες και θα τις σεβόμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διατύπωσε την αποφασιστικότητα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

«Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

H προειδοποίηση Γεραπετρίτη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα μας μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η τήρηση της οποίας «δεν εναπόκειται στον κάθε αξιωματούχο».

«Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην εθνικίστρια πρόεδρο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

«Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης.

«Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί. Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις

Ευρωεκλογές 2024