ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τροπή στην υπόθεση Χοντορκόφσκι

Νέα τροπή στην υπόθεση Χοντορκόφσκι
Το καθεστώς κράτησης που επιβλήθηκε κατά την τελευταία δίκη στο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι...

Το καθεστώς κράτησης που επιβλήθηκε κατά την τελευταία δίκη στο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αντιβαίνει στις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μεντβέντεφ, έκρινε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας.

Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι συνήγοροι του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου «Γιούκος» και αντιπάλου του Κρεμλίνου που είναι φυλακισμένος από το 2003 μαζί με τον συνεταίρο του, τον Πλάτον Λεμπέντεφ, έκρινε παράνομη τη παραμονή των δύο ανδρών σε καθεστώς προφυλάκισης μετά τις 17 Αυγούστου 2010, παρόλο που δικάζονταν για κατάχρηση πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε περάσει μια τροποποίηση του κώδικα της ποινικής δικονομίας, η οποία απέκλειε απ’ αυτό το αυστηρό καθεστώς κράτησης τους ύποπτους για οικονομικά αδικήματα. Η τροποποίηση αυτή ήταν σε ισχύ, κατά την επίμαχη ημερομηνία.

Η φυλάκιση των Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ παρατάθηκε στις 30 Δεκεμβρίου μέχρι το 2017, έπειτα από τη δεύτερη δίκη τους για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα χρήματος, στην υπόθεση που ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι έχει χαρακτηρίσει πολιτική δίωξη από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.