ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μόλις το 1/3 έτοιμο για εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανία: Μόλις το 1/3 έτοιμο για εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην ανατολική ρωσόφωνη Ουκρανία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, στην οποία ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλοδυτικός πολιτικός Πέτρο Ποροσένκο αναδεικνύεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μόλις το 36% των ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να προσέλθει στις κάλπες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Χμέλκο, διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνιολογίας Kmis, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.022 προσώπων.

Σύμφωνα με αυτή, το 32,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει, ενώ το 31,5% «δε γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει» και πιθανόν θα μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία, επισήμανε ο Χμέλκο.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες νίκησε ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το ποσοστό συμμετοχής στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ήταν πάνω από 70%.

Ως επικρατέστερος υποψήφιος πάντως, για την ώρα, αναδεικνύεται ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας», ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο (33,7% στην πρόθεση ψήφου).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποροσένκο τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, οι διαδηλώσεις του οποίου οδήγησαν στην αποπομπή του Γιανουκόβιτς.

Τον Ποροσένκο ακολουθεί σε απόσταση η Γιούλια Τιμοσένκο, η πρώην ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 (5,9% στην πρόθεση ψήφου), ενώ ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο κατατάσσεται τρίτος με 4,1% στην πρόθεση ψήφου.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Ζητά συγκεκριμένα ρωσικά βήματα για τον οδικό χάρτη