ΚΟΣΜΟΣ

Malaysia Airlines: Η Αυστραλία καταθέτει σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Malaysia Airlines: Η Αυστραλία καταθέτει σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να εγκρίνουν ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητά από τους φιλορώσους αυτονομιστές να επιτρέψουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, πρότεινε η Αυστραλία.

Το κείμενο της Αυστραλίας, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζητά επίσης από «τις χώρες και τους πρωταγωνιστές στην περιοχή - περιλαμβανομένης της Ρωσίας - να συνεργαστούν πλήρως σε «μία ολοκληρωμένη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα».

Παράλληλα, το κείμενο «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη ρίψη» (του πυραύλου) που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ ζητά οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Σημειώνεται ότι 28 Αυστραλοί σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 298 άτομα.

Το σχέδιο ψηφίσματος «εκφράζει ακόμα τη σοβαρή ανησυχία» των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μπροστά στις πληροφορίες για μια «ανεπαρκή πρόσβαση» στο σημείο της συντριβής και απόπειρες «παρέμβασης στα στοιχεία της έρευνας».

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, που θα μπορούσε να κατατεθεί προς ψήφιση από τη Δευτέρα (21/7), το Συμβούλιο «απαιτεί οι ομάδες ενόπλων που ελέγχουν το σημείο (…) να επιτρέψουν μια πλήρη, ασφαλή πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς» στο σημείο της συντριβής και γύρω από αυτό στους ερευνητές.

Το κείμενο «καλεί όλες τις χώρες και τους πρωταγωνιστές στην περιοχή να συνεργαστούν πλήρως με τη διεθνή έρευνα» και με τις προσπάθειες να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αυστραλία ζήτησε από τους 14 εταίρους της να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν τα σχόλιά τους για αυτήν την πρόταση έως αύριο (21/7) το πρωί, προκειμένου να το υποβάλει αργότερα προς ψήφιση.

Η Ρωσία πάντως, μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι Ρώσοι αλλά ασκείται μεγάλη πίεση πάνω τους», υπογράμμισε διπλωμάτης δυτικής χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Μαλαισία αεροπλάνο: Δημοσιογράφος έβαλε… χέρι σε αποσκευή θύματος! (video+photos)

ΗΠΑ: Ήρωας αστυνομικός επανέφερε στη ζωή αγοράκι! (video)

Ρωσία: Λιοντάρι άρπαξε αγοράκι σε ζωολογικό κήπο! (video)

Λύκος έφαγε το στόμα Κινέζου! (σκληρές εικόνες)

Malaysia Airlines: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά; (video+photos)

ΗΠΑ: Τον πυροβόλησε για το… σπέρμα του! (photo)

Ινδία: Συγκλονιστική διάσωση λεοπάρδαλης από πηγάδι! (video+photos)