ΚΟΣΜΟΣ

Boeing 777: Συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί (pics)

Boeing 777: Συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί (pics)

Συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί από το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17, αλλά το τρένο στο οποίο έχουν μεταφερθεί δεν θα αναχωρήσει αν δεν συνοδεύεται από διεθνείς ειδικούς, δήλωσε σήμερα ένας από τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την ζώνη στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο.


"Υπάρχουν 282 σοροί στα βαγόνια. Δυστυχώς 16 θύματα δεν έχουν ακόμη βρεθεί", δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, ο "πρωθυπουργός" της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών.

Η πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ μετέφερε 298 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς.

Οι σοροί αυτοί των θυμάτων έχουν εναποτεθεί από χθες σε ένα τρένο-ψυγείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από εκεί που κατέπεσε το αεροπλάνο.

Ο Μποροντάι απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο τρένο να αναχωρήσει από εκεί αν δεν συνοδεύεται από διεθνείς εκπροσώπους. "Θα επιτρέψουμε να αναχωρήσει το τρένο μόνον υπό διεθνή έλεγχο, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αντίπαλη πλευρά", δήλωσε αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση, η οποία έχει εξαπολύσει μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" κατά των δυνάμεων των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

"Το τρένο θα αναχωρήσει από το έδαφός μας μόνον αφού θα έχουμε μεταβιβάσει την ευθύνη γι' αυτό σε διεθνείς ειδικούς", σημείωσε, ενώ στην ερώτηση για το αν οι ειδικοί αυτοί θα πρέπει να συνοδεύσουν το τρένο καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής του, ο Μποροντάι απάντησε "απολύτως".

Ολλανδοί ερευνητές με στολές που έφεραν τα αρχικά της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για την αναγνώριση θυμάτων LTFO μπόρεσαν να εξετάσουν τις σορούς των θυμάτων σήμερα το πρωί στον σταθμό του Τορέζ, στον οποίο βρίσκεται το τρένο.

Ο Μποροντάι σημείωσε επίσης ότι μια ομάδα περίπου δώδεκα Μαλαισιανών ερευνητών βρισκόταν καθοδόν για το Ντονέτσκ και κατηγόρησε το Κίεβο ότι κάνει ό,τι δύναται για να εμποδίσει την άφιξή τους στην περιοχή.

"Ελπίζουμε πραγματικά να έρθουν παρόλα αυτά οι ερευνητές", κατέληξε ο Μποροντάι, την ώρα που οι αυτονομιστές που δηλώνουν ότι όπως πιστεύουν έχουν βρει τα "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου, σημειώνουν ότι θα τα παραδώσουν μόνον σε διεθνείς ερευνητές που θα μεταβούν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας που έχει σταλεί για την αναγνώριση των θυμάτων εξήρε τους εργαζόμενους στα ουκρανικά σωστικά συνεργεία οι οποίοι περισυνέλεξαν τις εκατοντάδες σορούς που είχαν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη ακτίνα στην περιοχή στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο, λέγοντας ότι έκαναν "καταπληκτική δουλειά".

Ο Πέτερ φαν Βλιτ, επικεφαλής μιας 3μελούς ομάδας Ολλανδών ειδικών στην αναγνώριση, σημείωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι τώρα να μεταφερθούν οι σοροί αυτοί σε τοποθεσία στην οποία θα μπορέσουν να αναγνωριστούν και από εκεί να σταλούν στην συνέχεια στην πατρίδα τους.

Παρά τις πληροφορίες ότι ορισμένα από τα πτώματα μπορεί να συλήθηκαν και ότι είχε αμεληθεί η φροντίδα τους καθώς κείτονταν από την περασμένη Πέμπτη κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, ο φαν Βλιτ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα σωστικά συνεργεία που τα περισυνέλεξαν.

"Έχω εντυπωσιαστεί από την δουλειά που έγινε εδώ", δήλωσε αφού επιθεώρησε την περιοχή και σημείωσε ότι "πιστεύω πως έκαναν καταπληκτική δουλειά".
Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται στην περιοχή αυτή στην οποία έχασαν την ζωή τους τόσοι συμπατριώτες του, ο φαν Βλιτ απάντησε ότι έχει ανατριχιάσει παρά την ζέστη.

Παράλληλα από την Χάγη η ολλανδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για να εξετάσει την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων για την πτώση του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο πιθανώς κατερρίφθη από έναν αντιαεροπορικό πύραυλο πάνω από ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

"Ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Τέις Μπέργκερ, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο Κίεβο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας Βιμ ντε Μπράιν.
"Έφτασε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Μπράιν σημείωσε ότι η Ολλανδία μπορεί βάσει νόμου που έχει υιοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια να ασκήσει δίωξη σε υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, ακόμη και για ενέργειες στο εξωτερικό, αν ένα ή περισσότερα θύματα είναι ολλανδικής υπηκοότητας.

Ο Μπράιν δεν μπορούσε ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις δραστηριότητες του εκπροσώπου της εισαγγελίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Το χειρότερο σενάριο για τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι προβλέπει η Deutsche Bank