ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απαγόρευσε εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις

Ο Πούτιν απαγόρευσε εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις

-Έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα

-Πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ και ΕΕ

Απαγόρευση διάρκειας ενός χρόνου επιβάλλει η Μόσχα στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (τροφίμων και πρώτων υλών) από τις χώρες που έχουν υπογράψει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα οικονομικών αντιμέτρων στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σειρά σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με επίκεντρο κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός και ο αμυντικός. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε, την Τρίτη, τα μέτρα αυτά ως απαράδεκτα, τα οποία παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, προαναγγέλλοντας στην ουσία την απάντηση της Μόσχας.

Στόχος του διατάγματος Πούτιν είναι η προστασία της ρωσικής οικονομίας. Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ισορροπία στην αγορά τροφίμων της Ρωσίας και να ανασχεθεί μία ραγδαία αύξηση τιμών. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με παραγωγούς, επιχειρήσεις και αλυσίδες λιανικού εμπορίου, ώστε να αυξηθεί η προσφορά των ρωσικών προϊόντων. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καταρτίσει λίστα με τα υπό απαγόρευση προϊόντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, το μέτρο τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης:

Εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Ελλάδα στα «μάτια» του Πούτιν