ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Το ρωσικό αγροδιατροφικό εμπάργκο θα πλήξει μεμονωμένες επιχειρήσεις

Κροατία: Το ρωσικό αγροδιατροφικό εμπάργκο θα πλήξει μεμονωμένες επιχειρήσεις

Η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίποινα των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την πολιτική της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές κροατικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, ενδέχεται, όμως, να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, που εξάγουν τα προϊόντα τους από την Κροατία στη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες το κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HGK).

Το HGK εκτιμά ότι οι ρωσικές κυρώσεις αφορούν περί το 1,5% των συνολικών κροατικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και υπολογίζονται στα 20-25 εκατ. δολάρια. Προσθέτει δε, ότι το μέγεθος των επιπτώσεων της απαγόρευσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκειά της.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων της Κροατίας προς τη Ρωσία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2014 έφτασαν τα 3,2 εκατ. δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα ήταν σάλτσες, μήλα, αχλάδια, σούπες, ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέας και εκχύλισμα βύνης.

Κάποιες από τις εταιρείες, που έχουν λάβει άδεια από τις ρωσικές Αρχές για την εξαγωγή των προϊόντων τους στη ρωσική αγορά, είναι η "Cromaris", της οποίας βασικά προϊόντα είναι τα λευκά είδη ψαριών (τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, συναγρίδα), καθώς και τα μεταποιημένα προϊόντα τους, η "Sardina", εταιρεία που ασχολείται με την αλιεία, επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, αλλά και βιομηχανικοί όμιλοι τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, όπως οι "Podravka", "Vindija", "PIK Vrbovec" και "Belje".

Στο μεταξύ, οι εξαγωγείς της Κροατίας έχουν επηρεαστεί και από τις κυρώσεις, που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στη Μόσχα και οι οποίες περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά, τις εξελιγμένες τεχνολογίες, τον πετρελαϊκό τομέα και εμπάργκο όπλων.

Κάποιες από τις εταιρείες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας αυτών των κυρώσεων είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, οι Pliva, Jadran Galenski Laboratorij, Ericsson Nikola Tesla, Omco Croatia, Podravka, Koncar - Energetski Transformatori, AD Plastik, Harburg-Freudenberger Belisce και Koncar - Mjerni Transformatori.

Διαβάστε επίσης:

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα για την Ελλάδα οι κυρώσεις της Ρωσίας