ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία στο Ιράν για τελική συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

Αισιοδοξία στο Ιράν για τελική συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι είχε «καλές συζητήσεις» στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Το Ιράν επιθυμεί την πρόοδο στο θέμα αυτό», είπε ο Ζαρίφ μετά την συνάντηση που είχε και με τον βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερσκ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Μετά τις συνομιλίες του με την Άστον, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν «αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο το Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία , Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα και η Γερμανία (που απαρτίζουν την ομάδα 5 +1) να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας του Νοεμβρίου. Η ομάδα 5 +1 θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο πλευρές έχουν συνάψει μια ενδιάμεση συμφωνία έξι μηνών η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου. Τον Ιούλιο, δόθηκε παράταση τεσσάρων μηνών στην ενδιάμεση συμφωνία, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ώστε να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία θα πρέπει να εγγυάται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά και μόνο ειρηνικούς σκοπούς και σε αντάλλαγμα να υπάρξει η πλήρης άρση των δυτικών κυρώσεων και του ΟΗΕ που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία για πολλά χρόνια.

Οι δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: Συγκλονιστικό βίντεο από εστιατόριο την ώρα του σεισμού!

Βρετανία: Η πιο επικίνδυνη selfie σε διάσημο γκρεμό αυτοκτονιών! (video)

Κένυα: Εργαζόμενοι νεκροτομείου έκοψαν τα γεννητικά όργανα νεκρής γυναίκας!

Ιαπωνία: Μαραθώνιος χουφτώματος πορνοστάρ για φιλανθρωπικό σκοπό! (pics)