ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντάρτες κυνηγούν και σκοτώνουν μαχητές του ΙΚ

Συρία: Αντάρτες κυνηγούν και σκοτώνουν μαχητές του ΙΚ

Μικρές ομάδες Σύρων κυνηγούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε ένα από τα προπύργιά τους στην ανατολική Συρία σε μια νέα εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ως πράξη αντίδρασης στην αυξανόμενη ωμότητα των τζιχαντιστών.

Βασικός τους στόχος είναι να προκαλέσουν τρόμο στις τάξεις του ΙΚ, δήλωσε ο επικεφαλής των Λευκών Σαβάνων, μιας ομάδας που ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 10 τζιχαντιστές σε επιθέσεις που έχει εξαπολύσει στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ τους τελευταίους μήνες.

Τα Λευκά Σάβανα είναι μια αναφορά στο νεκρικό σάβανο που περιμένει τους μαχητές του ΙΚ υπεύθυνους για εγκλήματα κατά του συριακού λαού, είπε ο επικεφαλής της ομάδας Αμπού Άμπουντ.

Ο Αμπού Άμπουντ –που αρνήθηκε να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα για λόγους ασφαλείας–, δήλωσε ότι ήταν διοικητής μιας ομάδας ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία όμως ηττήθηκε από τους καλύτερα εξοπλισμένους και χρηματοδοτούμενους μαχητές του ΙΚ όταν κατέλαβαν σχεδόν το σύνολο της Ντέιρ αλ Ζορ.

Η μικρή ομάδα που διοικεί τώρα δεν είναι σε θέση να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ΙΚ, όμως αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για τους τζιχαντιστές την ώρα που ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών του στη Συρία και το Ιράκ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων ενόπλων εναντίον στόχων του ΙΚ στη Ντέιρ αλ Ζορ, προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία μαζί με την επαρχία Ράκα.

Σύμφωνα με τον Αμπού Άμπουντ, τα Λευκά Σάβανα δρουν μέσα και γύρω από την πόλη αλ Μπουκάμαλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, και αυτή τη στιγμή μετρούν περίπου 300 μαχητές.

Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι τα Λευκά Σάβανα είναι μόνο μία από τις αρκετές μικρές ομάδες που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ τους τελευταίους μήνες.

Όλες οι ομάδες έχουν εξίσου απειλητικά ονόματα, όπως η Ταξιαρχία των Φαντασμάτων και η Ταξιαρχία του Αγγέλου του Θανάτου, είπε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Το ΙΚ απέκτησε πολλούς εχθρούς κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Ντέιρ αλ Ζορ. Απώθησε τις περισσότερες ομάδες των Σύρων εξεγερμένων από την επαρχία τον Ιούλιο, ενώ για να καταστείλει κάθε αντίδραση προχώρησε σε εκτελέσεις και σταυρώσεις των αντιπάλων του. Όπως είχε ανακοινώσει το Παρατηρητήριο το ΙΚ εκτέλεσε 700 μέλη της φυλής Σαϊτάτ τον Αύγουστο.

Πάντως ο Αμπού Άμπουντ επεσήμανε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ δεν διευκολύνουν το έργο των Λευκών Σαβάνων. Μέχρι πρότινος οι τζιχαντιστές συγκεντρώνονταν σε πολλοί μαζί, ενώ τώρα μετακινούνται σε μικρές ομάδες.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος των Λευκών Σαβάνων, που είπε ότι το όνομά του είναι Αμπού Άλι Αλμπουκαμάλι, σημείωσε ότι παρά τους περιορισμένους της πόρους η ομάδα έχει πετύχει τον στόχο της:

«Στόχος της ομάδας είναι να σπείρει τον φόβο στα μέλη του ΙΚ και το κατάφερε. Τώρα πια δεν θα τους δείτε να περπατούν μόνοι τους. Συνήθως μετακινούνται σε ομάδες, φοβούμενοι τις απαγωγές».