ΚΟΣΜΟΣ

Ογκώδης διαδήλωση κατά της κατασκευής φραγμάτων στην Παταγονία

Ογκώδης διαδήλωση κατά της κατασκευής φραγμάτων στην Παταγονία
Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σαντιάγο...

Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σαντιάγο της Χιλής χθες το απόγευμα ενάντια στην ανέγερση υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Παταγονία.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, σημειώθηκαν και επεισόδια.

Η διαδήλωση, στην οποία είχαν καλέσει οικολογικές οργανώσεις, κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα. «Πινιέρα, κατάλαβε ότι η Παταγονία δεν είναι για πούλημα!», ήταν ένα από τα κυριότερα συνθήματα των διαδηλωτών προς το συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η κινητοποίηση ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες ενάντια στο έργο HidroAysen, που προβλέπει την κατασκευή πέντε φραγμάτων στην Παταγονία, κι έλαβε το πράσινο φως της κυβέρνησης.

Περιορισμένα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ ομάδων νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να τους διαλύσουν, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVN.

Παρόμοιες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων έγιναν και σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Βαλπαραΐσο, την Τεμούκο, την Κονσεπσιόν και τη Λα Σερένα.

Το έργο HidroAysen στόχο έχει να παράγει συνολικά 2.750 μεγαβάτ και να αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή κατά 20% στη χώρα, η οποία το 2011 αντιμετώπισε σημαντικές ελλείψεις ενέργειας.

Οι πολέμιοι του σχεδίου λένε ότι κινδυνεύει να καταστραφεί μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές του πλανήτη, όπου βρίσκονται παρθένα δάση, παγετώνες και λίμνες που προσελκύουν λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο.