ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ότι διαθέτει η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με το BBC


«Ισχυρές ενδείξεις» εμπλέκουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην εκτέλεση τεσσάρων ανδρών στη Νίζνια Κρίνκα. Όταν ανακαλύφθηκαν εκεί οι σοροί, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «ομαδικό τάφο».

Οι μάχες συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές, παρά την εκεχειρία η οποία έχει υπογραφεί από τις 5 Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαζικές εκτελέσεις έχουν διεξαχθεί τόσο από φιλορώσους αποσχιστές όσο και από τις δυνάμεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία», ωστόσο είναι δύσκολη η εκτίμηση της ακριβούς διάστασής τους, τόνισε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Τζον Νταλχούιζεν.

«Κάποιες από τις πλέον σοκαριστικές περιπτώσεις έχουν διογκωθεί τρομερά, κυρίως από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Η φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε λίγο μετά από την προσάρτηση στη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο.

Οι αποσχιστές στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολής εξοργίστηκαν από την ανατροπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Φιλορωσική επίθεση σε πόλη του Λουχάνσκ.

Οι δυνάμεις των αποσχιστών έχουν εξάλλου αρχίσει νέα επίθεση σε ουκρανικές θέσεις κοντά στην Σάτσιε, πόλη της επαρχίας του Λουχάνσκ, σύμφωνα με ηγέτη των ανταρτών τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ο Αλεξάντερ Μπεντνόφ δήλωσε ότι οι αντάρτες έχουν περικυκλώσει περίπου 200 Ουκρανούς στρατιώτες

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανμία ότι οι δυνάμεις της χτυπούν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές, ενώ το Κίεβο αποκαλεί τους φιλορώσους αποσχιστές «τρομοκράτες», οι οποίοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Τουλάχιστον 20 σιίτες αντάρτες νεκροί σε μάχες με την Αλ Κάιντα