ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: «Λύγισε» ο φρούραρχος που σκότωσε τον ένοπλο ισλαμιστή (vids+pics)

Καναδάς: «Λύγισε» ο φρούραρχος που σκότωσε τον ένοπλο ισλαμιστή (vids+pics)

Και ενώ η ζωή αρχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο της Οτάβα, με τους βουλευτές και το προσωπικό να αναλαμβάνουν και πάλι τα καθήκοντά τους, αναπάντητα ερωτήματα επιτείνουν την αίσθηση της τραγωδίας - Μεγαλύτερες εξουσίες στις υπηρεσίες ασφαλείας υπόσχεται ο πρωθυπουργός του Καναδά - Δεν άντεξε ο ήρωας φρούραρχος που σκότωσε τον ένοπλο ισλαμιστήστο standing ovation που του επεφύλασσαν οι βουλευτές- Νέο video μέσα από το κτίριο.

Μία μόλις ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση στο κέντρο της Οτάβα και το θάνατο ενός αθώου στρατιώτη, ο Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα επισπεύσει το σχέδιό της που αφορά την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών για την παρακολούθηση και την κράτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας «χρειάζεται να ενισχυθούν πολύ και σας διαβεβαιώνω, κύριε πρόεδρε (του κοινοβουλίου) ότι θα επισπευσθούν τα μέτρα που είναι ήδη υπό εξέταση», τόνισε ο Χάρπερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (23/10) μάλιστα, ο πρωθυπουργός, όλα τα μέλη της κυβέρνησής του και σύσσωμοι οι βουλευτές τίμησαν τον Κέβιν Βίκερς, τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου, ο οποίος χθες (22/10) σκότωσε τον ένοπλο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό. Ο φρούραρχος, που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους, οι οποίοι του «χάρισαν» ένα ανατριχιαστικό standing ovation, αναγκάζοντάς τον να δακρύσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Άντριου Σιρ απήγγειλε κατόπιν μια προσευχή, ενώ όλοι οι βουλευτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στρατιώτη που σκοτώθηκε από τον Μπιμπό.

Ο Χάρπερ, στη σύντομη ομιλία του, υπενθύμισε ότι ο Καναδάς είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας. «Ο Καναδάς δεν θα υποκύψει ποτέ στον τρόμο (...). Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η τρομοκρατία είναι ανάμεσά μας εδώ και κάποιο διάστημα και, μερικές φορές, επικίνδυνα κοντά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έσφιξε επί μακρόν το χέρι του προέδρου του Σώματος και κατόπιν αγκάλιασε τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον φιλελεύθερο Τζάστιν Τριντό και τον Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD. Ο τελευταίος χαρακτήρισε από την πλευρά του «ήρωα» τον Κέβιν Βίκερς, σημειώνοντας ότι «όλοι μας γίναμε μάρτυρες ηρωικών πράξεων».

Ένα νέο μάλιστα βίντεο λίγο μετά την «ηρωική» αυτή πράξη του Βίκερς, τον απαθανατίζει με το όπλο στο χέρι να περπατά ψύχραιμος στο κοινοβούλιο:

Αναπάντητα ερωτήματα...

Μπορεί η καθημερινότητα να πασχίζει να επιστρέψει σιγά - σιγά μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο και στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα, τα Μέσα ενημέρωσης ωστόσο του Καναδά ασχολούνται με δύο βασικά θέματα.

Πρώτον, το ζήτημα της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους. Το κύριο ερώτημα προς τις Αρχές είναι πώς κατόρθωσε ο δράστης να πυροβολήσει τον στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να κλέψει ένα κρατικό αυτοκίνητο και να εισβάλει ακολούθως ανενόχλητος στο καναδικό κοινοβούλιο σκορπώντας τον τρόμο με το όπλο του!

Ανακρίσεις πραγματοποιούνται από την καναδική αστυνομία, ενώ ευθύνες αναζητούνται από την ασφάλεια του κτιρίου, την ίδια ώρα που έχει δοθεί εντολή στους στρατιώτες της χώρας να μην κυκλοφορούν ένστολοι στους δημόσιους χώρους.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί είναι το γεγονός ότι οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Καναδούς στρατιώτες μέσα σε δύο ημέρες (Δευτέρα και Τετάρτη) σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από Καναδούς, γεννημένους και μεγαλωμένους στο Κεμπέκ…

Ο 25χρονος Μαρτέν Κουτίρ Ρουλό, από το Κεμπέκ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ, σκότωσε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητό του ένα Καναδό στρατιώτη. Δεν ήταν επίσημα συνδεδεμένος με καμία τρομοκρατική ομάδα, αλλά ήταν φανατικός ισλαμιστής, υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Από την άλλη, ο Μισέλ Ζοζέφ Ζεχάφ-Μπιμπό, ο πρωταγωνιστής των χθεσινών (22/10) γεγονότων στην Οττάβα, γεννήθηκε από Καναδούς γονείς, ενώ έζησε ένα διάστημα με τον Λίβυο ευκατάστατο πατριό του, ο οποίος χώρισε από τη μητέρα του το 1999. Η μητέρα του, Σούζαν Μπιμπό, κατέχει μεγάλη θέση στο δημόσιο σύστημα του Καναδά.

Και οι δύο νεαροί είχαν εντοπιστεί από την αστυνομία, η οποία τους είχε αφαιρέσει τα διαβατήρια για να μην ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ με σκοπό να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Η αστυνομία προς το παρόν πάντως δεν συνδέει τις δύο επιθέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού, θεωρώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αν και η ασφάλεια έχει αυξηθεί στα κρατικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά…

Διαβάστε ακόμα:

Οτάβα: Σύλληψη αγνώστου στο Μνημείο των Πεσόντων (vid)

Οτάβα: Η μητέρα του δράστη δηλώνει ότι κλαίει για το θύμα και όχι για το γιο της