ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ομπάμα με τη νοσηλεύτρια που ανάρρωσε από τον Έμπολα

Συνάντηση Ομπάμα με τη νοσηλεύτρια που ανάρρωσε από τον Έμπολα

Συνάντηση με τη νοσηλεύτρια η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ωστόσο πλέον έχει αναρρώσει πλήρως, θα έχει τα ξημερώματα του Σαββάτου, 25 Οκτωβρίου ο Μπαράκ Ομπάμα.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχτεί τη Νίνα Φαμ στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι η γυναίκα, που ασθένησε ενώ φρόντιζε έναν Λιβεριανό σε νοσοκομείο του Ντάλας, είναι πλέον καλά στην υγεία της.

Τον τελευταίο καιρό ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τους συμπατριώτες του να μην υποκύψουν στο φόβο και τον πανικό, επιμένοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα και ότι οι αμερικανικές υποδομές είναι ικανές να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο νέο κρούσμα.

«Σφίγγω το χέρι, αγκαλιάζω τις νοσοκόμες για να χαιρετίσω το γενναίο έργο που ανέλαβαν φροντίζοντας έναν ασθενή. Ακολούθησαν τα πρωτόκολλα. Ήξεραν τι έκαναν και αισθάνομαι απολύτως ασφαλής», είχε δηλώσει ο Ομπάμα πριν από δέκα ημέρες.

Από τη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο επανέλαβε ότι οι αρχές είναι απολύτως προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τον Έμπολα, αφού επιβεβαιώθηκε ότι ένας Νεοϋορκέζος γιατρός ασθένησε μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Ο γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, 33 ετών, νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Μανχάταν και η κατάστασή του θεωρείται "στάσιμη", σύμφωνα με τη Μέρι Μπάσετ, την Επίτροπο Υγείας της Νέας Υόρκης. Εισήχθη στο νοσοκομείο την Πέμπτη αφού παρουσίασε υψηλό πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές έξι ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα όπου βοηθούσε την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζοντας ασθενείς με Έμπολα.

Ο ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες υγείας θα παρακολουθούν όλους όσοι φτάνουν στην πόλη από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία, δηλαδή τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Όπως είπε, οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί, συνήθως από τηλεφώνου και θα διαρκούν 21 ημέρες μετά την άφιξη των προσώπων αυτών στη Νέα Υόρκη, ώστε οι αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο δήμαρχος τόνισε και αυτός ότι ο Έμπολα μεταδίδεται δύσκολα, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει κάποιος να έρθει σε απευθείας επαφή με σωματικά υγρά ενός ανθρώπου που παρουσιάζει ήδη συμπτώματα, όπως πυρετό, διάρροια ή μυΐκούς πόνους.