ΚΟΣΜΟΣ

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι για την περίπτωση Στρος Καν

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι για την περίπτωση Στρος Καν
Τη δική του ερμηνεία για την απόφαση προφυλάκισης...

Τη δική του ερμηνεία για την απόφαση προφυλάκισης του Ντομινίκ Στρος Καν χωρίς εγγύηση έδωσε ο συνήγορος του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο δικηγόρος Τζορτζ Κίτζμαν παραδέχθηκε σήμερα πως η υπόθεση Πολάνσκι διαδραματίζει έναν «ασύνειδο ρόλο» στην περίπτωση του Στρος Καν «παρόλο που οι διαδικαστικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές».

Ο Πολάνσκι, ο οποίος διώκεται στις ΗΠΑ για βιασμό ανήλικης, διέφυγε στην Ευρώπη. Στην περίπτωση του Στρος Καν, η αμερικανική δικαιοσύνη φοβήθηκε μήπως επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.

Ο Κίτζμαν παραίνεσε τη γαλλική διπλωματία να «εγγυηθεί» πως ο Στρος Καν δεν θα διαφύγει, προκειμένου ο ως τώρα ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ να αφεθεί ελεύθερος και να μπορέσει να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι είναι της γνώμης πως «ο γαλλικός διπλωματικός μηχανισμός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όχι για να παρέμβει στην αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά για να εγγυηθεί πως ο Στρος Καν θα είναι παρών σε κάθε κλήση του από την αμερικανική δικαιοσύνη».

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε από τις διωκτικές αρχές η υπόθεση Πολάνσκι, αν και η δικαστής αρνήθηκε πως η εν λόγω υπόθεση άσκησε κάποια επιρροή στην προκειμένη περίπτωση.

«Όταν ο Ρομάν Πολάνσκι είχε διαφύγει, διέθετε ακόμη το διαβατήριό του», αποκάλυψε ο πρώην δικηγόρος του. Αυτό «δεν θα συνέβαινε, εάν αφαιρούσαν το διαβατήριο από τον Στρος Καν», κατέληξε.