ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λιβύη

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λιβύη
Σφοδρές επιθέσεις με ρουκέτες δέχθηκε, η ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Ζιντάν, στη διάρκεια της νύχτας από δυνάμεις πιστές στον...

Σφοδρές επιθέσεις με ρουκέτες δέχθηκε, η ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Ζιντάν, στη διάρκεια της νύχτας από δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε μια ξένη γιατρός που βρίσκεται στην πόλη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Πρέπει να υπήρξαν περίπου εκατό (πλήγματα). Δεν μέτραγα, αλλά έπεφταν τέσσερις ή πέντε ρουκέτες κάθε μισή ώρα ή κάθε 15 λεπτά», δήλωσε η Άνια Βολτς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η Βολτς είπε πως είναι «θαύμα» το ότι ουδείς τραυματίστηκε σοβαρά. Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο στη Ζιντάν μεταφέρεται στη Τζάντου, άλλη μια πόλη η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους περίπου 18 χλμ. δυτικά της Ζιντάν.


Η πόλη, στην περιοχή των Δυτικών Ορέων, περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, έχει υποστεί βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες από δυνάμεις του Καντάφι.

Στο μεταξύ, ο Καναδός υποστράτηγος Σαρλ Μπουσάρ, εκ των διοικητών της δύναμης του NATO η οποία διεξάγει επιχειρήσεις στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή γύρω από την Μιζουράτα.

«Είδαμε μια αναφορά το πρωί η οποία κατέγραφε ότι τοποθετήθηκαν νάρκες πέριξ της Μιζουράτα», δήλωσε ο καναδός αξιωματικός. Στόχος των κανταφικών είναι «να εμποδίσουν τον πληθυσμό να κυκλοφορεί», πρόσθεσε.

Πάντως το NATO, το οποίο «δεν διαθέτει χερσαία στρατεύματα» στη Λιβύη, συνέχισε, δεν είναι σε θέση να προχωρήσει από μόνο του σε αποναρκοθέτηση στην περιοχή. Αυτό «έχει ανατεθεί σε ειδικευμένα πρόσωπα», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Παράλληλα, ο Μπουσάρ δήλωσε ότι τα γαλλικά και βρετανικά μαχητικά ελικόπτερα θα αναλάβουν δράση στη Λιβύη υπό την διοίκηση του NATO αμέσως μόλις είναι έτοιμα.