ΚΟΣΜΟΣ

Το NATO λυπάται για «ενδεχόμενους θανάτους αμάχων» στη Λιβύη

Το NATO λυπάται για «ενδεχόμενους θανάτους αμάχων» στη Λιβύη
Το NATO εκφράζοντας τη λύπη του για τους ενδεχόμενους θανάτους αμάχων, δεν επιβεβαίωσε σήμερα την ακρίβεια του απολογισμού των 31 νεκρών που έδωσε στην...

Το NATO εκφράζοντας τη λύπη του για τους ενδεχόμενους θανάτους αμάχων, δεν επιβεβαίωσε σήμερα την ακρίβεια του απολογισμού των 31 νεκρών που έδωσε στην δημοσιότητα το λιβυκό καθεστώς μετά τις αεροπορικές επιδρομές του στην Τρίπολη την περασμένη νύχτα.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά τα πλήγματα του NATO», αλλά «δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Συμφώνου.


«Κάνουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και λυπούμαστε βαθιά για κάθε ενδεχόμενο θάνατο μεταξύ των πολιτών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως το NATO επιχειρεί για να «προστατεύσει τους αμάχους», όπως ορίζει η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ «το NATO εξαπέλυσε με μίσος επίθεση στην Τρίπολη, την οποία έπληξε με πάνω από 60 βόμβες».

Πρόσθεσε ότι οι επιδρομές, οι πιο βίαιες από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας του Συμφώνου, στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και προκάλεσαν «δεκάδες τραυματισμούς».


Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συμμετείχαν σε συνάντηση στην οποία αναμενόταν να κυριαρχήσει το ζήτημα της Λιβύης.
Το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10.170 πτήσεις αεροσκαφών στη Λιβύη από την 31η Μαρτίου, όταν ανέλαβε την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τις επιχειρήσεις στρατηγικών βομβαρδισμών για να αποτρέψει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων από το καθεστώς του Καντάφι.


Τα περισσότερα πλήγματα του NATO την Τρίτη έγιναν στην Τρίπολη, όπου βομβαρδίστηκαν πέντε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και άλλο ένα σε προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας. Ένας όρχος οχημάτων, δύο αντιαεροπορικά και ένα ραντάρ βομβαρδίστηκαν επίσης.


Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος οι 14 από τις 28 χώρες-μέλη του NATO. Όμως μόλις εννιά χώρες -- από τα μέλη του Συμφώνου η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία κι οι ΗΠΑ, και εκτός αυτών τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -- έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές.


Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν είπε ότι θα πιέσει χώρες που απέφυγαν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, κι εκείνες που παρέχουν περιορισμένη υποστήριξη, όπως η Ισπανία κι η Τουρκία, να αλλάξουν στάση.