ΚΟΣΜΟΣ

Την στήριξη της Κίνας θέλει ο Κάρστενς

Την στήριξη της Κίνας θέλει ο Κάρστενς
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς συναντάται σήμερα με την ηγεσία της Κίνας καθώς συνεχίζει να προωθεί την υποψηφιότητα του...

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς συναντάται σήμερα με την ηγεσία της Κίνας καθώς συνεχίζει να προωθεί την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Διπλωμάτης στη μεξικάνικη πρεσβεία στο Πεκίνο είπε ότι ο Κάρστενς συναντήθηκε με κινέζους αξιωματούχους σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) κι αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Κάρστενς επρόκειτο να έχει συναντήσεις με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν και τον υπουργό Οικονομικών Σιε Σουρέν.
Ο Κάρστενς και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ είναι οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του ΔΝΤ.


Η Λαγκάρντ είπε ότι σχημάτισε «πολύ θετική» εντύπωση έπειτα από παρόμοιες επαφές που είχε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα.


Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το 24μελές εκτελεστικό του συμβούλιο θα συναντηθεί με τους δύο υποψήφιους στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες.


Η βαρύτητα των ψήφων των μελών του συμβουλίου, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θέλει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως την 30ή Ιουνίου, υπολογίζεται βάσει ποσοστώσεων, που προκύπτουν από τις οικονομικές συνεισφορές των χωρών-μελών που τα αναδεικνύουν.


Οι πέντε μεγαλύτερες χώρες με βάση τις εισφορές - οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία - έχουν αθροιστικά το 37,44% των ψήφων. Η Κίνα έχει κάτω από το 4%.

Τη Δευτέρα ο 53χρονος Κάρστενς αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη, καθώς οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ευθυγραμμιστεί και προωθούν από κοινού την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ. Η 55χρονη Γαλλίδα έχει επίσης υποστηριχθεί από χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.